Balmumu Nedir?

BAL MUMU

Bal mumu 2-3 haftalık genç işçi arıların son dört çift karın halkaları arasından çıkarken hava ile teması sonucu katılaşarak pulcuklar haline geçen, salgılandığı anda beyaz renkte olan ve daha sonra koyulaşan bir arı ürünüdür. Yapısında 50 aroma maddesi belirlenmiştir. Temel yapısında balın da yapısında bulunan glukoz, fruktoz ve sakkaroz bulunur. Arılar bal, polen depoladıkları ve yavruları yetiştirdikleri petek gözlerini örerler. Arılar 1 kg bal mumu üretmek için 10 kg bal tüketirler. Bal mumu genelde petek üretiminde (yapımında) ve kozmetik ve ilaç sektöründe, diş hekimliğinde, çeşitli krem ve merhemlerin üretiminde, bazı hap formunda ilaçların kaplamalarında, su geçirmez malzemelerde, mobilya ve zemin cilalamada kullanılmaktadır.