Scroll Top

Apimondia 2019 Bal yarışması

Dünya Arıcılık Ödüllerinde (bundan böyle – “Yarışma” ya da WBA) yer almak amacıyla kayıt olduğunuz anda, “Resmi Kurallar ve Yönetmelikler”e uymayı kabul etmiş olursunuz. Katılım, bu kural ve yönetmeliklerin tamamen kabul edilmesi anlamına gelir.

 

Kurallar

  • Dünya Arıcılık Ödülleri yarışmalarına katılmak için Apimondia 2019 kongresine kayıt olup ödemeyi tamamlamak gerekmektedir.
  • Tüm katılım ücretleri online olarak kredi kartı ile Kanada doları ile ödenecek olup hiçbir şekilde iade işlemi yapılmayacaktır.
  • Katılımcılar istedikleri kadar farklı kategoride yarışmaya katılabilir.
  • Katılımcı tek bir kategoride en fazla 3 ürün ile yarışmaya katılabilir fakat her kategoride en fazla 1 ödül alabilir.
  • Bir ürün tek bir kategoride yarışmaya katılabilir, aynı ürün farklı kategorilerde yarışmaya katılamaz.
  • Yarışmanın dili İngilizce olup tüm başvurular ve destek evrakları İngilizce olmalıdır.
  • Yarışmaya katılacak ürün katılım gösteren kişi tarafından üretilmiş olmalıdır.
  • Bal kategorilerinde yarışmaya katılacak kişilerin balları analiz için en geç 20 Temmuz 2019’da aşağıdaki adrese ulaşmış olması gerekmektedir.

 

Melissa Girard 1426 route 138 Neuville, Québec Canada

  • Bal kategorilerinde yarışmaya katılacakların yarışacak her bir ürün için 3 numune göndermesi gerekmektedir. Bu 3 numune arasından analize gönderilecek ve sergilenecek ürünler için rasgele seçim yapılacaktır. Bu 3 numunenin aynı ürüne ait olduğunu doğrulamak içindir.
  • Yarışmaya katılmak için;

Kongre web sayfasından kayıt olduktan sonra WBA 2019 için de kayıt olup ödeme işlemini tamamlamak gerekmektedir. Daha sonra kayıt konfirmasyonu ile birlikte kongre web sayfasında yer alan yarışma katılım formu doldurulmalı ve ürünler ile birlikte ürünler için belirtilen adrese gönderilmelidir.

  • Laboratuarda Antibiyorik, nem, invert  şeker, sakkaroze, asidite, katı partiküller, yapay tatlandırıcı, hidroksimetil furfural, karbon izotop oranı vb. içerik incelenecektir. Analizden geçemeyen ballar ileri değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Sergilenen bal ürünleri şu özellikleri karşılamalıdır: doğru ağırlık (350 ve 750g arası) ve doldurma düzeyi, iki kavanozun benzerliği (süzme bal sınıfları için), kavanoz ve kapaklarının temizliği, herhangi bir etiketi ya da dayanıklı mührün olmaması (tüm bireysel sınıflar), balın temizliği ve berraklığı, eksikliğin olmaması, balın yüzeyinde toz olmaması, homojenlik, doğru renk, şeffaflık ve sıvı ballar için şekerlenmenin olmaması, kirlenme ve yabancı maddelerin olmaması. Kristalize balda iyi şekerlenme olmalı, camda yoğunlaşma olmamalı ve balın üzerinde sıvı kalıntı olmamalıdır.
  • Ticari sınıflarda sergilenen bal ürünleri, satışa sunulan bal için geçerli olan mevcut yönetmeliğe göre etiketlendirilmelidir.Ticari sergi ürünlerinin ambalajlaması satışa sunulacak gibi olmalıdır. Paketin ve etiketlerin cazipliği jüri tarafından değerlendirilecektir.
  • Süzme bal numuneleri, herhangi şekil ve büyüklükteki standart renksiz kavanozlarda ya da şeffaf plastik kaplarda gösterilmelidir. Kavanoz ya da kapların güvenli, kolay açılabilir kapakları, standart vidalı kapaklar ya da çevir-aç kapakları olmalıdır. Kapaklar metal ya da plastik olabilir.
  • Münferit ve Ticari sınıflar için katılım ücretleri kategori listesinde belirtilmiş olup analiz bedeli de bu ücretlere dahildir. Organizasyon komitesi promosyon amacıyla bu ücretlerde daha sonra indirime gitme hakkına sahiptir.
  • Bal dışında diğer kategorilerde yarışacak ürünler için son başvuru tarihi 31 Ağustos 2019 olup bu ürünlerin en geç 9 Eylül sabah 09.00’da kongre merkezinde sergiye hazır bir şekilde yer almaları gerekmektedir. 8 Eylül günü 12:00 – 16:00 saatleri arasında ürünler sergi alanına teslim edilebilecektir.

 

Kategoriler ve Sınıflar

Münferit Kategoriler

Münferit kategoriler özellikle arıcılığın keyifli olduğunu düşünen, zaman zaman karlı bir hobi ya da heyecan verici küçük ölçekli bir iş olarak görenlerin katılması için planlanmıştır.

Sergilenen tüm ürünler, sergileyen kişinin kendi kovanlarından gerçek ürünler olmalıdır. Arı/bal ürünlerini sergilemek için gerekli olan koşullar aşağıda belirtilmiştir:

  • Herhangi bir etiket ya da dayanıklı mühür bulunmaması;
  • Doğru dolum seviyesi;
  • Sergi ürünlerinin (kavanoz tipi, boyu vb) tektip olması;
  • Ürünün temizliği ve belirginliği;
  • Kirliliğin olmaması;
  • Paketleme materyallerinin temizliği.

 

A Bölümü (Süzme Bal) – Katılım ücreti yarışacak ürün başına 120 CAD

Sınıf 1 – Açık Renkli Bal

Sınıf 2 – Orta Koyu Renkte Bal

Sınıf 3 – Koyu Renkte Bal

Katılımcılar ballarının hangi renk sınıfına gireceği konusunda emin olamayabilir. Bu durumda başvurularını A bölümü olarak yapabilirler, Organizasyon Komitesinden yetkili kişiler renk ayrımını yapacaklardır.

 

B Bölümü (Katı/Krem Bal) – Katılım ücreti yarışacak ürün başına 120 CAD

Sınıf 4 – Doğal olarak kristalize olmuş bal

Sınıf 5 – Krem Bal (pürüzsüz, mat, kuru bir yüzeye sahip olmalı, hareket etmemeli ve yayılabilir tereyağının kıvamına sahip olmalıdır.)

 

C Bölümü (Özel Ballar) – Katılım ücreti yarışacak ürün başına 75 CAD

Sınıf 6 – Petek bal / En fazla 300 gr olacak şekilde 2 parça gönderilmelidir.

Sınıf 7 – Özel Bal (tarçın, fındık, kurutulmuş meyveler vb. ile) / 350-750 gr. Arasında iki ayrı kavanoz.

 

D Bölümü ( Bal şarabı, ballı bira, bal likörü) – Katılım ücreti yarışacak ürün başına 75 CAD

Sınıf 8 – Tatlı Bal Şarabı (İki şişe gönderilmelidir)

Sınıf 9 – Kuru Bal Şarabı (İki şişe gönderilmelidir)

Sınıf 10 – Ballı Bira (Minimum 330 ml’lik iki ürün gönderilmelidir, ticari ürün olamaz)

Sınıf 11 – Bal Likörü (Minimum 330 ml’lik iki ürün gönderilmelidir, ticari ürün olamaz)

 

E Bölümü (Balmumu) – Katılım ücreti yarışacak ürün başına 75 CAD

Sınıf 12 – Balmumu kalıbı / 500-600 gr ağırlığında ve en az 25 mm kalınlığında, düz.

Sınıf 13 – Sade Mum / 3 adet balmumundan mum

Sınıf 14 – Dekoratif Mum / Herhangi bir yöntemle üretilmiş 3 dekoratif mum

 

F Bölümü (Sunum) – Katılım ücreti yarışacak ürün başına 120 CAD

Sınıf 15 – Bal Seti / Ayrı kavanozlarda dört farklı bal. (2 set, toplam 8 kavanoz bal gönderilmelidir. Bir set analiz edilecek diğer set ise sergilenecektir.)