Scroll Top

ÇAM BALI STANDARDI ÇIKTI

Ülkemiz arıcılık sektörünün çok önemli değerlerinden biri olan “Çam Balı Standardı “TSE Teknik Kurulunda 30.09.2021 kabul edilerek, 17.11.2021 tarihinde “TS 13910”  numarası ile yayınlanmıştır. Türkiye çam balı üretiminde %92 üretim ile dünyada merkez konumundadır. İhraç edilen bal miktarı içinde çam balının oranı %90-95 civarındadır.

Çam Balı standardının hazırlanması çam balımızın kalitesinin tescillenmesi, AB de coğrafi işaret alması ve uluslararası pazarda hak ettiği değeri görmesi adına çok önemlidir. Bu standardın çıkması ile Türk Gıda Kodeksi (TGK) çam balı tebliğinin de aynı parametreler ile hazırlanması çok önemlidir. Bir ürünün standardının olması AB coğrafi işaret ve AB Coğrafi İşaret tescili için önemlidir. Ayrıca  “ISO TC 34 /SC 19 “da çam balının ISO standardı için de çok önemlidir.

Çam balı standardının hazırlanmasında emeği olan Tarım ve Orman Bakanlığı mensuplarına, tüm sektör uzmanlarına ve bilimsel katkı sağlayan akademisyenlere teşekkür ederiz. 

Ülkemize hayırlı olsun.

ÇAM BALININ ÖNEMİ

  • Birçok meyve ağacından 10-15 yıl ürün alındığı halde, basralı Kızılçam ağacından ortalama 150 yıl çam balı alınabilmektedir.
  • Bir kızılçam ağacı yılda ortala 20-25 kg çam balı verir, bu miktar kereste değerinin 5-6 katıdır.
  • Ülkemizde toplam çam balı üretimimiz 35-40 bin ton olup, toplam üretilen balın %25’ini oluşturmaktadır (2020).
  • Diğer bölgelerdeki bal üretim faaliyetleri bittikten sonra Çam Balı üretim bölgelerinde üretim başlamaktadır. Bu da diğer bölgelerdeki arıcıların da çam balı üretilebilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca üretim sezonu diğer ballara kıyasla çok uzun sürmektedir.
  • Türkiye’nin dünya pazarında rekabet edebileceği potansiyeli en yüksek ballardan birisidir.

bir yorum bırakın