Page 6 - TAB Arıcılık Dergisi - Sayı 1
P. 6
Ülkemiz 8.000.000 arılı kovan, 83.000
arıcılık işletmesi ve 104.000 ton bal üretimi ile
arıcılık alanında Dünya da ikinci sırada bulun-
maktadır. Ülkemizde 3.900 endemik olmak
üzere 10.000 doğal bitki türü vardır. Bu bitki-
lerin 500 adedi bal arıları için nektar ve polen
kaynağıdır. Dünyada yaygın olarak 11 bal arısı
türü var olup, ülkemizde Apis mellifera türü bu-
lunmaktadır. Dünyadaki 27 bal arısı alt türünün
%23’ü olan 6 adedi ülkemizde bulunmaktadır.
Bal üretiminin %10’luk kısmı tarım alanlarından
%90’lık kısmı ise orman alanları ve çayır mera-
lardan karşılanmaktadır. Kişi başına bal tüketimi
1.28 kg’dır. Son 10 yıldır Çin’den sonra en fazla
bal üreten ülke konumundayız.
Arıcılık potansiyelimizi daha da ileriye
taşımak adına arıcılıkta eğitim, yayım ve uygu-
lamaya yönelik olarak planladığımız TAB Arıcı-
lık Dergisinin yayın hayatımıza girmiş olmasının
gururu içindeyiz. İlk sayı ile siz değerli arıcıları-
mızla buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Arıcılık alanında saygın bir yere sahip
olacak olan TAB Arıcılık Dergimiz, akademik,
bilimsel ve etik ilkeler doğrultusunda yayın ha-
yatını sürdürecektir.
04 www.tab.org.tr