Page 6 - tab-dergi-6
P. 6

TAB ARICILIK DERGİSİ / 6

              Bal Verim ve Kalitesine Etkisi                    koşnilinin yayılış alanı Antalya’dan başlamakta, Ege

              Bitkilerin nektar salgılamalarını iç faktörler    kıyılarını  takiben  Marmara  Bölgesi’nin  güneyine
       (bitkinin nektar salgılamasında tamamen fotosentez,      ulaşmaktadır.  Yani  böcek  tamamen  Akdeniz

       şeker transportu ve solunum) ile dış faktörler (toprak   ikliminin  etkisindeki  coğrafyada  yaşamaktadır.
       yapısı,  iklim,  ısı,  nem,  toprak  suyu,  toprak  ısısı,   İklim değişimlerindeki aşırı kuraklık, aşırı sıcaklık

       iklimde yaşanan anormallikler bitkilerin çiçeklenme      ve  orman  yangınları  nedeniyle  böcek  olumsuz

       zamanında  değişme,  gecikme,  erken  açma  veya         etkilenmekte, böceğin yaşam alanlarında daralmalar
       vejetasyonlardaki değişimler aşırı sıcak, don, kırağı,   meydana  gelmekte  ve  çam  balı  üretim  alanlarında

       toz taşınımı) olarak önümüze çıkmaktadır.                verim düşüklüğü gözlenmektedir.
                                                                       İklim  değişikliğindeki  aşırı  kuraklık  ve

                                                                sıcaklık  için  çok  fazla  tedbir  alınamayacağı  için;

                                                                böceğin  biyolojisi  de  göz  önüne  alarak,  üretim
                                                                alanlarının  daha  yüksek  rakamlara  Kuzey’e

                                                                kaydırılması       değerlendirilmelidir.     İklim
                                                                değişiminden etkilenen Çam Koşnilini korumak ve

                                                                yaygınlaştırmak  için  bölgede  epidomiyolojik  ve
                                                                ekolojik  çalışma  yapılıp,  gelecek  yıllar  için  önlem
              İklimsel   değişimlerden    dolayı    arılar      alınması Çam Balı üretiminde fayda sağlayacaktır.

       çiçeklerden  yeterince  faydalanamayacak,  bu  husus

       arıların  üreme  performansını  ve  bal  verimini               Arı Irk ve Ekotiplere Etkisi
       düşürecektir.  Verimin  düşmesiyle  beraber,  bal               Anadolu  dünyadaki  arı  genetik  varlığının

       kalitesinin düşmesi de beklenmektedir. Olası iklim       %22-23’ünü barındırmaktadır. Dünyadaki 27 ırkın 6
       değişiklikleri,  nektarlı  bitkilerin  ve  arıların  enzim   adedi  (Anadolu,  Gökçeada,  Muğla,  Yığılca,  Hatay

       üretim fizyolojilerinde değişimlere neden olması söz     Sarısı, Kırklareli, Kafkas) ülkemizdedir. Dolayısıyla

       konusudur.  Dolayısıyla  balların  biyokimyasal          Anadolu’daki  genetik zenginlik aslında olası iklim
       içerikleri  değişecektir.  Bununla  beraber  ballarda    değişikliklerine karşı elimizi güçlendirmektedir.

       fizyolojik  ve  polifenolik  değişimler  meydana                Çünkü arılar geçen süreç içerisinde bütün bu
       gelecektir.  Tüm  bu  sebepler,  balların  standart  ve   zorlukları,  sahip  oldukları  genetik  yapı  sayesinde

       kalite  kriterlerini  yeniden  düzenlenmeye  açık  hale   aşarak  bugüne  ulaşmışlardır.  Arı  ırklarımızın
       getirecektir.  Bu  başlık;  bal  üretim  alanlarımızı    çevreye  adaptasyonu  ve  hastalıklara  direnç

       verimlilik  ölçüsünde  kullanmaya  ve  planlı  olarak    yönünden  önemli  bir  varyasyon  gösterdikleri

       arttırmaya ihtiyacımız olduğu göstermektedir.            bilimsel  araştırmalarla  ortaya  konulmuştur.  Bu
              Ayrıca  ülkemiz  için  çam  balı  önemli  ihraç   bağlamda      mevcut      genetik    kaynaklardan

       ürünlerindendir. Küresel iklim değişikliği çam balı      faydalanarak, olası olumsuzluklara karşı dirençli ve
       üretim  alanlarını  da  etkilemektedir.  Çam  pamuklu

          6                                                                                                   4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11