Page 6 - tab-dergi-6
P. 6
TAB ARICILIK DERGİSİ / 6
Bal Verim ve Kalitesine Etkisi koşnilinin yayılış alanı Antalya’dan başlamakta, Ege
Bitkilerin nektar salgılamalarını iç faktörler kıyılarını takiben Marmara Bölgesi’nin güneyine
(bitkinin nektar salgılamasında tamamen fotosentez, ulaşmaktadır. Yani böcek tamamen Akdeniz
şeker transportu ve solunum) ile dış faktörler (toprak ikliminin etkisindeki coğrafyada yaşamaktadır.
yapısı, iklim, ısı, nem, toprak suyu, toprak ısısı, İklim değişimlerindeki aşırı kuraklık, aşırı sıcaklık
iklimde yaşanan anormallikler bitkilerin çiçeklenme ve orman yangınları nedeniyle böcek olumsuz
zamanında değişme, gecikme, erken açma veya etkilenmekte, böceğin yaşam alanlarında daralmalar
vejetasyonlardaki değişimler aşırı sıcak, don, kırağı, meydana gelmekte ve çam balı üretim alanlarında
toz taşınımı) olarak önümüze çıkmaktadır. verim düşüklüğü gözlenmektedir.
İklim değişikliğindeki aşırı kuraklık ve
sıcaklık için çok fazla tedbir alınamayacağı için;
böceğin biyolojisi de göz önüne alarak, üretim
alanlarının daha yüksek rakamlara Kuzey’e
kaydırılması değerlendirilmelidir. İklim
değişiminden etkilenen Çam Koşnilini korumak ve
yaygınlaştırmak için bölgede epidomiyolojik ve
ekolojik çalışma yapılıp, gelecek yıllar için önlem
İklimsel değişimlerden dolayı arılar alınması Çam Balı üretiminde fayda sağlayacaktır.
çiçeklerden yeterince faydalanamayacak, bu husus
arıların üreme performansını ve bal verimini Arı Irk ve Ekotiplere Etkisi
düşürecektir. Verimin düşmesiyle beraber, bal Anadolu dünyadaki arı genetik varlığının
kalitesinin düşmesi de beklenmektedir. Olası iklim %22-23’ünü barındırmaktadır. Dünyadaki 27 ırkın 6
değişiklikleri, nektarlı bitkilerin ve arıların enzim adedi (Anadolu, Gökçeada, Muğla, Yığılca, Hatay
üretim fizyolojilerinde değişimlere neden olması söz Sarısı, Kırklareli, Kafkas) ülkemizdedir. Dolayısıyla
konusudur. Dolayısıyla balların biyokimyasal Anadolu’daki genetik zenginlik aslında olası iklim
içerikleri değişecektir. Bununla beraber ballarda değişikliklerine karşı elimizi güçlendirmektedir.
fizyolojik ve polifenolik değişimler meydana Çünkü arılar geçen süreç içerisinde bütün bu
gelecektir. Tüm bu sebepler, balların standart ve zorlukları, sahip oldukları genetik yapı sayesinde
kalite kriterlerini yeniden düzenlenmeye açık hale aşarak bugüne ulaşmışlardır. Arı ırklarımızın
getirecektir. Bu başlık; bal üretim alanlarımızı çevreye adaptasyonu ve hastalıklara direnç
verimlilik ölçüsünde kullanmaya ve planlı olarak yönünden önemli bir varyasyon gösterdikleri
arttırmaya ihtiyacımız olduğu göstermektedir. bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu
Ayrıca ülkemiz için çam balı önemli ihraç bağlamda mevcut genetik kaynaklardan
ürünlerindendir. Küresel iklim değişikliği çam balı faydalanarak, olası olumsuzluklara karşı dirençli ve
üretim alanlarını da etkilemektedir. Çam pamuklu
6 4