Scroll Top

Ülkemiz Monofloral Ballarının Parmak İzlerinin Belirlenmesi ve Standardize Edilmesi

Bilindiği üzere Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından arıcılık sektöründe farklı projeler geliştirilmektedir. Bu projelerimizden  bir kısmı hazırlık aşamasında iken diğer kısmı ise onay sürecindedir.  Bu projelerden bir tanesi olan “Ülkemiz Monofloral Ballarının Parmak İzlerinin Belirlenmesi ve Standardize Edilmesi” adlı proje ise kurumumuzun yine önem verdiği bir projedir.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği  tarafından hazırlanarak TAGEM’e sunulan “Ülkemiz Monofloral Ballarının Parmak İzlerinin Belirlenmesi ve Standardize Edilmesi” isimli proje TAGEM-17/AR-GE/13 proje numarasıyla onaylanmıştır.

 Bu proje sayesinde, Kestane, Ayçiçeği, Geven, Narenciye ve Pamuk monofloral ballarımızın özellikleri belirlenecek, standardize edilecek ve bu ballar kendi spesifik özellikleri ile ulusal ve uluslararası pazara sunularak, bal ihracatımız monofloral ballarımızın lehine artırılacaktır.

Üç yıl boyunca devam edecek proje kapsamındaki Kestane, Ayçiçeği, Geven, Narenciye ve Pamuk balları fiziksel, kimyasal ve palinolojik olarak incelenmenin yanı sıra ileri düzey tekniklerle kimyasal parmak izleri belirlenecektir.

Projenin TAGEM tarafından yürütülecek olması, proje sonucunda elde edilen verilerin Türk Gıda Kodeksi-Bal Tebliği düzenlemelerinde doğrudan kullanılabilmesini sağlayacaktır.

Bu projenin çıktıları sayesinde, özellikle uluslararası pazarda hak ettiği yeri bulamayan monofloral ballarımızın değerinin anlaşılmasına katkı sunulacaktır.

Şimdiden ülkemize ve arıcılarımıza hayırlı uğurlu olsun.