Arı Ekmeği (Perga) Nedir?

ARI EKMEĞİ (PERGA)

Esas maddesi polen olan arı ekmeğinin oluşumu fermantasyona dayanmaktadır. Arılar topladıkları polenleri ağız salgılarının içine karıştırıp petek gözlerinin 3/4’üne depolar ve sıkıştırıp 1/4’lik kısmına bal koyarlar. Böylece polen kitlesi oksijenden korunmuş olur. Laktik asit fermantasyonu gerçekleşmesiyle arı ekmeği oluşur. Polen zerresinin etrafındaki zarlar parçalanıp, parçalanma esnasında faydalı bakteriler gelişmektedir. Bu yönüyle arı ekmeği probiyotik özellik göstermektedir. Bağırsak florasının düzenlenmesinin sağlayan yararlı bakteriler içermektedir. Normal polene göre 3 kat daha etkilidir. Arı ekmeği (perga); yaklaşık %3 laktik asit, %22 protein, %24-35 karbonhidrat, %2-3 lipid ve %3 mineral ve vitaminler (A, B1, B2, B3, B6, C, E, Biotin, Folik asit) içermektedir, kimyasal içerik bölgenin bitki florasına ve toplanma zamanına göre değişmektedir.

Arı ekmeği, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri ile bağışıklık sistemini koruyucu özelliklere sahiptir. İnsanlarda; karaciğer, sinir ve endokrin işlevleri üzerinde pozitif etkilere sahiptir. Dokuların yenilenmesini, insan vücudunun fiziksel ve zihinsel kalıcılığını geliştirir, kolestrolü düşürür, zihin yorgunluğunu ve dikkat dağınıklığını azaltır. Ayrıca yaşlanmayı geciktirdiği, bağırsak, mide, kalp rahatsızlıklarında ve kansızlıkta yararlı olduğu, iştahsızlığa iyi geldiği gösterilmiştir. Günde 3-10 gram arasında tüketilmelidir.