Scroll Top

TAB BAŞKANI ŞAHİN: DESTEKLEMELER, ARICILARIMIZDA YETERİNCE KARŞILIK BULMAMIŞTIR

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, geçen hafta yayınlanan arılı kovan desteklemeleri ve bal maliyetleri konusunda açıklama yaptı.
Şahin açıklamasında şunları söyledi; “Geçen hafta arıcılık destekleme kararnamesi çıktı. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Ancak arıcı üyelerimizin beklentileri karşılanmamıştır. Baştan beri söylüyoruz her şeyden önce desteklemeler tespit edilirken sektörün yarattığı katma değer, tarım hayvancılık sektörüne katkıları, sektörün dayanma gücü gibi konularda belirlenerek destekleme yapılıyor. Ancak arıcılık sektöründe bunun yeterince karşılık bulmadığını söylemek istiyorum. Son yıllarda arıcılık sektörünün Türk tarımına, hayvancılığına, doğasına, yarattığı katma değeri defalarca anlattık ama demek ki yeterince anlatamamışız.”
MAZOT DESTEĞİ ARICILARIMIZDAN ESİRGENDİ
Arıcılara mazot desteğinin verilmesi gerektiğini belirten Şahin, “Biz desteklemenin 50 ya da 60 TL olmasından ziyade arıcımızın çok rahat bir şekilde Anadolu’ya gidip üretim yapmasını ve tarıma katma değer yaratmasının peşindeyiz. Dolayısıyla son yıllarda bu kadar maliyetlerin arttığı bir konjektürde arıcılarımızın gelecek yıllarda 15-20 bin km bir yılda yol kat ederek üretim için Anadolu’ya gidip geleceklerini hiç ümit etmiyoruz. Mazot desteği arıcılarımızdan esirgendi. Bunu defaten söylememize rağmen yapılmadı. Bunun için üzüntülü olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.” dedi.
ARICILARIMIZ BESLEME ŞEKERİ DESTEĞİ BEKLİYOR
Besleme şekeri konusuna da değinen Şahin, “Diğer taraftan kovan başına desteklemelerin 50-60 TL değil en azından 100 TL olmasını, mazot desteğinin mutlaka verilmesini, diğer küçükbaş ve büyükbaşta verildiği gibi yem (şeker) desteğinin de arıcılardan esirgenmemesini, ücretsiz demiyoruz ama indirimli yem (şeker) desteğinin verilmesini arzu ederdik. Bizim en büyük giderimiz mazot ile şeker beslemesidir. Kışın bütün hayvanlarda olduğu gibi kışın soğuk günlerinde arılarımızda kristal toz şeker tüketir. Besleme şekeri arıcılarımıza yüzde 20 indirimli olsaydı ne olurdu. Bu kış yüzbinlerce arı öldü denildiği zaman kamu ne yapacak nasıl bir tavır alacak bende bu sektörün başı olarak gerçekten merak ediyorum.” diye konuştu.
DESTEK VERİLMEZSE TÜRKİYE ARICILIĞI BİTER
Bal maliyetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Şahin, “Biz Temmuz ayında mazot, şeker ve işçilik fiyatlarıyla bir hesaplama yaptık. Bunu bakanlıkta yapıyor. 1 kg balın üreticiye maliyeti 128 TL Bugün baktığımız zaman bu fiyatın 150 TL’ye dayandığını herkes bilmektedir. Mazot 40 TL’ye çıkmış. Vatandaş nasıl gidecek Anadolu’ya? Şeker 1300 TL’ye çıkmış. Geçen yıllarda bizim şekerimiz 700-800 TL’ydi. Bu ortamda artan maliyetlerimizi nasıl karşılayacağız. Herhalde el birliği ile Türkiye arıcılığını bitirmeye heves ediyoruz. Bir diğer konu, 128 TL’ye mal ettiğimiz 1 kg balı AOÇ, Tarım Kredi Kooperatifleri bir bakıyoruz 107 TL’ye alıyor. Yani sizin analiz yapa yapa aldığınız balı 107 TL’ye alıyorsanız akan sular durur. O zaman bizim kendimizi sil baştan bir check etmemiz gerekiyor. Sn. Tarım ve Orman Bakanıma seslenmek istiyorum. Artık bize de bir el atın. Yoksa Türkiye arıcılığını hep birlikte çöpe atacağız. Bunu bir serzeniş olarak kesinlikle algılamayın. Ama Türkiye arıcılığı bitmek üzere. Bu konuda Sn. Bakanımdan destek ve yardım bekliyorum. Bu fiyatlar konusunda devletimin en azından kendi firmaları kendi şirketlerinin doğru düzgün bir alım yapmasını bekliyorum. 128 TL’ye mal edilen balı 110 TL’ye satmayı hiç bir vicdan da kabul etmez. Bunu ifade etmek istiyorum. Buradan birlik başkanlarımıza seslenmek istiyorum. Sakın ola ki maliyet artı yüzde 15 kârın altında ballarınızı verdirmeyiniz. Arıcıma da seslenmek istiyorum. Bu fiyatların altında sakın ola bal vermeyiniz. Biz balı dağda, ovada üretiyoruz. Sanayi de bal üretmiyoruz. Sanayide üretenler gitsinler isterlerse 50 TL’ye satsınlar. Ama devletime de diyorum ki arıcılıkta kovanları kayıt altında olduğu balı da kayıt altına alın diyorum.” ifadelerini kullandı.

bir yorum bırakın