Page 6 - TAB Arıcılık Dergisi - Sayı 2
P. 6

Sevgili Arıcılarımız,
                                                          Ülkemizde 8.000.000 arılı kovanımız, 83.000 arıcılık işlet-
                                                   mesi ve 104.000 ton bal üretimi ile Arıcılık alanında Dünya da ikin-
                                                   ci sırada bulunmaktayız. Ülkemizde 3.900 endemik olmak üzere
                                                   10.000 doğal bitki türü vardır. Bu bitkilerin 500 adedi bal arıları için
                                                   nektar ve polen kaynağıdır.  Dünya da 11 bal arısı türü bulunmakta
                                                   olup, ülkemizde Apis mellifera türü bulunmaktadır. Dünyada ki 27
                                                   bal arısı alt türünün %23’ü 6 ekotipi ülkemizde bulunmaktadır. Ta-
                                                   rım alanlarından bal üretiminin %10’luk kısmını, orman alanları ve
                                                   çayır meralardan %90’lık kısmını karşılamaktayız. Kişi başına bal
                                                   tüketimi 1.28 kg‘dır. Son 10 yıldır Çin’den sonra en fazla bal üreten
                                                   ülke konumundayız.
                                                          Arıcılık potansiyelimizi daha da ileriye taşımak adına tica-
                                                   rete konu olan monofloral ballarımızı kimliklendirme çalışmalarına
                                                   ağırlık vermiş bulunmaktayız. Ülkemizin ticari potansiyeli yüksek
                                                   olan ve araştırmamıza konu olacak monofloral balların tescille-
                                                   nebilmesi veya coğrafik tescili için gerekli tüm bilimsel çalışmalar
                                                   yapılmış  olacaktır.  Ülkemizde  iyi  arıcılık  uygulamalarıyla  üretilen
                                                   Kestane, Geven, Narenciye, Ayçiçeği ve Pamuk ballarının kimyasal
                                                   içerikleri, fonksiyonel gıda olarak niteliklerinin, araştırılıp uluslarara-
                                                   sı dergilerde yayınlanmış olması ülkemiz ballarına yeni pazar oluş-
                                                   turma ve rekabet etme fırsatı doğuracaktır. Bu çalışmanın en güzel
                                                   bitirilmiş örneği Türkiye Çam Balı’nın kimliklendirilmesinin gerçek-
                                                   leştirilmiş olmasıdır. Dünya çam balının %92’si ülkemizde üretilmesi-
                                                   ne rağmen uluslararası literatürde yıllarca söz sahibi olunamamış ve
                                                   çam balımızın kriteri yabancılar tarafından belirlenerek pazar değeri
                                                   bulmuştur. Yapılan çam balı projemizin sonuçları kodeks alt ve üst
                                                   komisyonundan geçerek mevzuata girmesi beklenmektedir. Sonuç
                                                   itibariyle yıllarca arıcının bin bir emekle ürettiği çam balının parmak
                                                   izi budur pazar değeri budur diyebileceğimiz gibi asılsız kriterlerle
                                                   arıcının emeğinin hiçe sayılmasını da engellemiş olacağız.









      04     www.tab.org.tr
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11