Page 6 - TAB Arıcılık Dergisi - Sayı 2
P. 6
Sevgili Arıcılarımız,
Ülkemizde 8.000.000 arılı kovanımız, 83.000 arıcılık işlet-
mesi ve 104.000 ton bal üretimi ile Arıcılık alanında Dünya da ikin-
ci sırada bulunmaktayız. Ülkemizde 3.900 endemik olmak üzere
10.000 doğal bitki türü vardır. Bu bitkilerin 500 adedi bal arıları için
nektar ve polen kaynağıdır. Dünya da 11 bal arısı türü bulunmakta
olup, ülkemizde Apis mellifera türü bulunmaktadır. Dünyada ki 27
bal arısı alt türünün %23’ü 6 ekotipi ülkemizde bulunmaktadır. Ta-
rım alanlarından bal üretiminin %10’luk kısmını, orman alanları ve
çayır meralardan %90’lık kısmını karşılamaktayız. Kişi başına bal
tüketimi 1.28 kg‘dır. Son 10 yıldır Çin’den sonra en fazla bal üreten
ülke konumundayız.
Arıcılık potansiyelimizi daha da ileriye taşımak adına tica-
rete konu olan monofloral ballarımızı kimliklendirme çalışmalarına
ağırlık vermiş bulunmaktayız. Ülkemizin ticari potansiyeli yüksek
olan ve araştırmamıza konu olacak monofloral balların tescille-
nebilmesi veya coğrafik tescili için gerekli tüm bilimsel çalışmalar
yapılmış olacaktır. Ülkemizde iyi arıcılık uygulamalarıyla üretilen
Kestane, Geven, Narenciye, Ayçiçeği ve Pamuk ballarının kimyasal
içerikleri, fonksiyonel gıda olarak niteliklerinin, araştırılıp uluslarara-
sı dergilerde yayınlanmış olması ülkemiz ballarına yeni pazar oluş-
turma ve rekabet etme fırsatı doğuracaktır. Bu çalışmanın en güzel
bitirilmiş örneği Türkiye Çam Balı’nın kimliklendirilmesinin gerçek-
leştirilmiş olmasıdır. Dünya çam balının %92’si ülkemizde üretilmesi-
ne rağmen uluslararası literatürde yıllarca söz sahibi olunamamış ve
çam balımızın kriteri yabancılar tarafından belirlenerek pazar değeri
bulmuştur. Yapılan çam balı projemizin sonuçları kodeks alt ve üst
komisyonundan geçerek mevzuata girmesi beklenmektedir. Sonuç
itibariyle yıllarca arıcının bin bir emekle ürettiği çam balının parmak
izi budur pazar değeri budur diyebileceğimiz gibi asılsız kriterlerle
arıcının emeğinin hiçe sayılmasını da engellemiş olacağız.
04 www.tab.org.tr