Page 6 - TAB Arıcılık Dergisi - 4
P. 6

ÖNSÖZ




                  Değerli Arıcılarımız,                       timi  yapmakta  olan  arıcılık  işletmelerinde  üretimi
                  Geçtiğimiz sayıdan bugüne kadar geçen süre  gerçekleştirilen balların kaliteleri ile kovan başına bal
           zarfında neler yaptık? Gelin yapılan bu çalışmaların bir  verimlerinin arttırılıp dünya ortalaması seviyesine çı-
           fotoğrafını çekelim.                               kararak, işletmelerin kalite ve fiyat bazında dünya bal
                  2020 yılının son aylarına yaklaştığımız bugün-  pazarında rekabet edebilecek konuma getirilmesidir.
           lerde gerek dünyada gerekse ülkemizde yaşadığımız         Sözleşmeli  arıcılık  projesinin  nihai  hedefi:
           olaylar  açısından  baktığımızda  pek  iç  açıcı  geçtiğini  Türkiye’de  üretilen  ballara  değer  katmak  ve  sürdü-
           söylemek  mümkün  değil.  2020  yılının  mart  ayından  rülebilirliği sağlamaktır. Bakanlığımızca lansmanı ya-
           itibaren  dünyada  başlayan  Covid-19  salgını  ülkemiz-  pılan sözleşmeli üretim modelini Dijital Tarım Pazarı
           de pek çok sektörü etkiledi. Ancak Koronavirüs (Co-  (DİTAP); 82.000 Arıcı ailesi, 80 İl Birliği ile sektörü
           vid-19)  salgını  sürecinde  arıcılarımız  üretim  konu-  temsil eden üst kurum Türkiye Arı Yetiştiricileri Mer-
           sunda  sıkıntı  çekmedi.  Arıcılık  sektörü  dışa  bağımlı  kez Birliği olarak desteklemekteyiz. TAB olarak Ba-
           olmadığı için arıcılarımızın salgından etkilendiğini söy-  kanlığımızın  sözleşmeli  üretim  modelini  özverili  bir
           lemek doğru olmaz sanırım. Ancak arıcılık bu yıl doğa  şekilde yerine getirecek ve üreticilerimize bu konuda
           şartlarından  dolayı  bazı  bölgelerde  kısmen  olumsuz  yol göstereceğiz. Şu an itibariyle il birliklerimizin ço-
           etkilendi. Kültür bitkileri bal üretimindeki kısmı artış,  ğunu Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sistemine entegre
           bu açığı kapatmıştır.                              etmiş bulunmaktayız.
                  Şu ana kadar bu virüse karşı etkili bir aşı bu-     Yurt  dışına  daha  fazla  satışın  yapılması  için
           lunamaması nedeniyle bağışıklığa karşı arı ürünlerine  balın kimliklendirilmesi de önemli. 5 balın kimliklen-
           taleplerin  arttığını  görmekteyiz.  Koronavirüs  nede-  dirme projesini bu sene tamamlayacağız. Türkiye’de-
           niyle Çin, Brezilya, Arjantin gibi ülkelerde bu sene bal  ki  farklı  balların  kimliklendirilmesiyle  birlikte  Türk
           olmadı. Türkiye’de pandemi sürecinde bal üretiminde  ballarının dünya pazarında daha çok yer bulacağına
           sorun yaşamadık. Bu nedenle bu yıl bal ihracatımızda  inanıyorum.
           bir artış bekliyoruz. Türkiye olarak pandemiyi iyi de-     Pandemi  sürecinde  mesafeli  de  olsa  arıcıla-
           ğerlendirip  Türk  balının  dünya  pazarında  daha  fazla  rımızla bir araya geldik, onların sorunlarını dinledik,
           yer almasını sağlayabiliriz. Ayrıca pandemi sürecinde  Merkez Birliği olarak elimizden ne geliyorsa dertleri-
           arı sütü, polen, propolis, arı ekmeği gibi ürünler cid-  ne çare bulmaya çalıştık.
           di talep görüyor. Aslında pandemiyi fırsata çevirmek      TAB olarak geçtiğimiz yıllarda Ankara, Tekir-
           elimizde.  Bunu  daha  önce  gerek  ulusal  gerek  yerel  dağ ve Aydın’da yaptığımız ve her yıl farklı bir bölge-
           medyada  yaptığımız  röportajlarda  dile  getirmiştim.  de düzenlediğimiz Bölgesel İl Birlik Başkanları Top-
           Yurt dışına bal satmak zorundayız. Ancak genel ola-  lantısını, bu yılda Elazığ’da gerçekleştirdik. Yönetim
           rak  pazarlama  noktasında  yetersiz  kalınması,  üretim  Kurulu üyelerimizle birlikte toplamda 23 il Başkanı-
           miktarını ve kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Buradan  mızın  katıldığı  toplantılarda  bölgedeki  arıcılarımızın
           yola çıkarak, TAB olarak 2017 yılında ürettiğimiz pro-  sorunlarını ve genel olarak arıcılık sorunlarını masaya
           je;  Sözleşmeli  Arıcılık  Modeli’dir.  Türkiye’de  bal  üre-  yatırdık.


      04     www.tab.org.tr
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11