Page 6 - TAB Arıcılık Dergisi - 4
P. 6
ÖNSÖZ
Değerli Arıcılarımız, timi yapmakta olan arıcılık işletmelerinde üretimi
Geçtiğimiz sayıdan bugüne kadar geçen süre gerçekleştirilen balların kaliteleri ile kovan başına bal
zarfında neler yaptık? Gelin yapılan bu çalışmaların bir verimlerinin arttırılıp dünya ortalaması seviyesine çı-
fotoğrafını çekelim. kararak, işletmelerin kalite ve fiyat bazında dünya bal
2020 yılının son aylarına yaklaştığımız bugün- pazarında rekabet edebilecek konuma getirilmesidir.
lerde gerek dünyada gerekse ülkemizde yaşadığımız Sözleşmeli arıcılık projesinin nihai hedefi:
olaylar açısından baktığımızda pek iç açıcı geçtiğini Türkiye’de üretilen ballara değer katmak ve sürdü-
söylemek mümkün değil. 2020 yılının mart ayından rülebilirliği sağlamaktır. Bakanlığımızca lansmanı ya-
itibaren dünyada başlayan Covid-19 salgını ülkemiz- pılan sözleşmeli üretim modelini Dijital Tarım Pazarı
de pek çok sektörü etkiledi. Ancak Koronavirüs (Co- (DİTAP); 82.000 Arıcı ailesi, 80 İl Birliği ile sektörü
vid-19) salgını sürecinde arıcılarımız üretim konu- temsil eden üst kurum Türkiye Arı Yetiştiricileri Mer-
sunda sıkıntı çekmedi. Arıcılık sektörü dışa bağımlı kez Birliği olarak desteklemekteyiz. TAB olarak Ba-
olmadığı için arıcılarımızın salgından etkilendiğini söy- kanlığımızın sözleşmeli üretim modelini özverili bir
lemek doğru olmaz sanırım. Ancak arıcılık bu yıl doğa şekilde yerine getirecek ve üreticilerimize bu konuda
şartlarından dolayı bazı bölgelerde kısmen olumsuz yol göstereceğiz. Şu an itibariyle il birliklerimizin ço-
etkilendi. Kültür bitkileri bal üretimindeki kısmı artış, ğunu Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sistemine entegre
bu açığı kapatmıştır. etmiş bulunmaktayız.
Şu ana kadar bu virüse karşı etkili bir aşı bu- Yurt dışına daha fazla satışın yapılması için
lunamaması nedeniyle bağışıklığa karşı arı ürünlerine balın kimliklendirilmesi de önemli. 5 balın kimliklen-
taleplerin arttığını görmekteyiz. Koronavirüs nede- dirme projesini bu sene tamamlayacağız. Türkiye’de-
niyle Çin, Brezilya, Arjantin gibi ülkelerde bu sene bal ki farklı balların kimliklendirilmesiyle birlikte Türk
olmadı. Türkiye’de pandemi sürecinde bal üretiminde ballarının dünya pazarında daha çok yer bulacağına
sorun yaşamadık. Bu nedenle bu yıl bal ihracatımızda inanıyorum.
bir artış bekliyoruz. Türkiye olarak pandemiyi iyi de- Pandemi sürecinde mesafeli de olsa arıcıla-
ğerlendirip Türk balının dünya pazarında daha fazla rımızla bir araya geldik, onların sorunlarını dinledik,
yer almasını sağlayabiliriz. Ayrıca pandemi sürecinde Merkez Birliği olarak elimizden ne geliyorsa dertleri-
arı sütü, polen, propolis, arı ekmeği gibi ürünler cid- ne çare bulmaya çalıştık.
di talep görüyor. Aslında pandemiyi fırsata çevirmek TAB olarak geçtiğimiz yıllarda Ankara, Tekir-
elimizde. Bunu daha önce gerek ulusal gerek yerel dağ ve Aydın’da yaptığımız ve her yıl farklı bir bölge-
medyada yaptığımız röportajlarda dile getirmiştim. de düzenlediğimiz Bölgesel İl Birlik Başkanları Top-
Yurt dışına bal satmak zorundayız. Ancak genel ola- lantısını, bu yılda Elazığ’da gerçekleştirdik. Yönetim
rak pazarlama noktasında yetersiz kalınması, üretim Kurulu üyelerimizle birlikte toplamda 23 il Başkanı-
miktarını ve kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Buradan mızın katıldığı toplantılarda bölgedeki arıcılarımızın
yola çıkarak, TAB olarak 2017 yılında ürettiğimiz pro- sorunlarını ve genel olarak arıcılık sorunlarını masaya
je; Sözleşmeli Arıcılık Modeli’dir. Türkiye’de bal üre- yatırdık.
04 www.tab.org.tr