Page 7 - TAB Arıcılık Dergisi - 4
P. 7
Ziya ŞAHİN
Genel Başkan
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği
Güneydoğu Anadolu Bölgesi ziyaretleri ve gün arttığı, Covid-19 sonrası ise tüm dünyada bağışık-
toplantıları sonrası bazı yönetim kurulu üyelerimizle lık sistemini güçlendirdiği için büyük rağbet gören arı
birlikte Şanlıurfa Viranşehir’de pamuk üretim sahala- ürünlerinden arı zehri üretimi için Sağlık ve Tarım ve
rında incelemelerde bulunduk. Buradaki amacımız; En- Orman Bakanlığı tarafından alt yapı ve yasal düzenle-
düstri bitkisi olmasıyla beraber aynı zamanda önemli melerin yapılması noktasında Muğla Tarım ve Orman İl
bir ballı bitki olan pamuk, salgıladığı nektar kaynağı Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Türki-
ile monofloral özellikte “pamuk balının” sofralarımıza ye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak Muğla’da Arı
ulaşmasını sağlamaktadır. Zehri Arama Çalıştayını gerçekleştirdik.
Elazığ İli Kovancılar İlçesi Beşpınar Köyü’nde Son olarak Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez
“Bal Hasat Etkinliği’ne” katıldık. Amasya, Tokat, Şır- Birliği olarak, aslında birçok etkinlik yapmayı düşü-
nak, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Elazığ illerimizde arı- nüyorduk ancak Covid-19 pandemi nedeniyle tüm
cılarımızla birlikte istişarelerde bulunduk. dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplantı, kongre,
Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde geleneksel sempozyum, çalıştay gibi toplu etkinliklere kısıtlama
olarak düzenlenen Trakya 16. Geleneksel Bal Maliyet- getirilmesi, yapmayı düşündüğümüz etkinlikler ko-
leri Olağan Toplantısına katıldık. Bölge arıcılarımızın nusunda bizleri tekrar bir değerlendirmeye sevk etti.
yoğun katılım gösterdiği toplantıda ayçiçek balının Yapmayı düşündüğümüz etkinlikler konusunda eğer
toptan alımına ilişkin fiyat tavsiyesinde bulunduk. kesin bir karar alınırsa daha sonra bunların duyurula-
Ülkemize ait arı ürünlerinin bilimsel çalışma- rını farklı mecralardan yaparız. Ancak şu an itibari ile
larla desteklenerek uluslararası literatürde yer alması- alınmış kesin bir karar yok.
nın sağlanması gerekiyor. Ulusal ve uluslararası coğra- Bunlar yaptığımız çalışmaların sadece bir kıs-
fi işaretler oluşturulması ve uluslararası ISO Standart mı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak her
çalışmalarında ülkemiz arı ürünlerinin tanıtılmasının zaman arıcılarımızın yanında olduk ve olmaya da de-
önemi büyük. Özellikle ISO toplantılarına katılım sağ- vam ediyoruz. Ne diyor Yunus Emre;
layıp Uluslararası alanda hem arı ürünleri standartları Çiçeklerle hoş geçin, Balı incitme gönül,
oluşturulmasına hem de ülkemiz arı ürünlerinin ulusla- Bir küçük meyve için, Dalı incitme gönül.
rarası alanda tanıtılmasına öncülük ediyoruz. ISO top- Başın olsa da yüksek, Gözün enginde gerek,
lantılarına Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ola- Kibirle yürüyerek yolu incitme gönül !
rak aktif katılım sağlıyor, bu konuda araştırma yapan dizeleriyle sonlandırarak, Türkiye Arı Yetişti-
ülkemiz araştırmacılarımızı da destekliyoruz. ricileri Merkez Birliği’mizin gönüller kazanarak emin
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak adımlarla yoluna devam ettiğini belirtmek isterim.
en temel görevimiz arı ıslahını gerçekleştirmek. 2019
yılında başlatmış olduğumuz Islah Projemiz 5 farklı Arıcılarımıza bol ve bereketli bir sezon dilerim.
bölgede devam etmektedir. Islah yapılan bölgelerimi-
zin etrafında damızlık ana yetiştiren işletmeler kurula-
rak, ülkemizin ana ihtiyacı bu işletmelerden karşılana-
caktır.
Arıcılarımızın bal satmaları için alternatif pa-
zar bulmak amacıyla Atatürk Orman Çiftliği Müdürlü-
ğü’nün resmi yazısı üzerine, Atatürk Orman Çiftliği ile
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında ‘Bal
Pazarlanması’na ilişkin toplantı gerçekleştirdik.
İlaç ve kozmetik sanayinde talebin her geçen
www.tab.org.tr 05