Polen Nedir?

POLEN

Polen çiçekli bitkilerin erkek organellerindeki polen keseciklerinde yer alan dişi organellerin döllenmesini sağlayan bitkilerin erkek cinsiyet hücreleridir. Polen zengin protein, vitamin ve mineral içeriği ile bal arılarının gelişimleri, üremeleri ve kovandaki faaliyetleri için gerekli bir besindir.

Polen 5 °C’de bir yıllığına veya -15 °C’de birkaç yıllığına besin değerini kaybetmeden koruyabilir.

Polen kuru ve yaş halde tüketilebilir. Yaş polen tüketimi tavsiye edilmektedir.

Polenin proteince zengin, yağ oranı düşük, mineral ve vitamin zengindir. Günlük 15 gram polen insan vücudu için gerekli minimum amino asit ihtiyacını karşıladığı bilinmektedir.

Büyümeyi hızlandırıcı, yorgunluk giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici, konstipasyona (kabızlık) karşı etkili özelliktedir. Ayrıca antibakteriyel  ve antiviral özelliklere sahiptir.

Polenin aç karnına öğünlerden 15-20 dk önce alınması tavsiye edilmektedir. Kullanımı çocuklarda 1-2 tatlı kaşığı, yetişkinlerde 2-4 tatlı kaşığı olacak şekilde önerilmektedir.