Page 7 - TAB Arıcılık Dergisi - 3
P. 7
Ziya ŞAHİN
Genel Başkan
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği
merdiven altı ürünler, ticari glikoz kotası ve tağşişli ürün- sının yanında, üretim alanlarının geliştirilmesi konusunda
ler. Ayıplı olarak ad verdiğimiz bu ürünleri kim yapıyor? devletimiz gerekli alt yapı çalışmalarını yapmalıdır. Mev-
Bazı sanayici veya paketleyici. Kimin denetleme yetkisi cut arıcılarımız ve arılı kovanlarımız bu ülkeye 200 bin ton
var? Kamunun. Arıcılar ve Birlikler bu işin mağduru. Bir- bal üretebilir! Çam balı üretim alanları ve geven üretim
likler ne öneriyor; “üreticinin ürettiği balı kayıt altına ala- alanlarının geliştirilmesi ülkemize dönüşü yüz bin ton bal-
lım. Sanayide üretilen mamul madde ile doğada üretilen dır.
arının ürettiği bal belirlenmiş olur.” Talebimizde ısrarcıyız. Biz Dünyaya bal satmalıyız. Yeterli bal satamı-
Arıcılığımızın selameti açısından çok önemsiyoruz. Her yoruz. Bu güne kadar Dünya bal ticaretinde yeterince
şeye rağmen mağdur olan kuruluş olarak glikozun ko- olamayışımızın nedenleri nelerdir? Bu güne kadar çam
tasının düşürülmesi için her yıl taleplerimizi yeniliyoruz. balından başka ballarımızı dünya vitrinine çıkartamadık.
Bilindiği üzere 4634 Sayılı Şeker Kanunu yürürlüğe gir- Ar-ge ve tanıtım yeterince yapamadık. Bal üretim mali-
diği 2001 tarihinden itibaren ilave kapasiteye 2002 yılı yetlerimiz çok yüksek. Çin balları ile rekabet şansımız yok
sonuna kadar izin verilmemiştir. 2002–2019 yılları arası denecek kadar az. Üretimde maliyeti düşürücü argüman-
NBŞ’nin kota değişimlerine bakacak olursak; 2003-2006 lar oluşturmalıyız.
döneminde tahsis edilen NBŞ kotası 234 bin ton olup şe- Uluslararası kalite standardımız yok. Kendi ürün-
ker kotasındaki payı %8’dir. 2006 yılında Bakanlar Kurulu lerimizi kodekste tanımlamalıyız. İhracatçılarımız kendi
kararı ile bu miktar %50 oranında arttırılarak 351 bin ton içlerinde barışık değiller. Birbirleri ile rekabet halindeler.
düzeyine çıkartılmıştır. NBŞ’nin pancar şekeri üretimiyle Avrupalılar ile rekabet etmelerine gerek yok. Ülke arıcıları
bağlantılı şeker kotası içerinde %’lik durumu değişmek- mağdur edilmektedir.
tedir. 2018 yılı için güncel şeker kotası 2 milyon 670 bin Ürünlerimizin gerek ulusal gerekse uluslararası
ton seviyesinde olup, yapılan kota indirimi ile birlikte NBŞ coğrafi tescilleri yaptırılarak gerekli kalite çalışmaları öne
oranı %10’dan %5 seviyesine düşürülmüştür. 2002-2018 çıkartılmalıdır. ARGE çalışmaları öne çıkartılmalıdır. Ulus-
döneminde NBŞ kotasının en yüksek olduğu zirveyi yaşa- lararası yayınlarda balımız ve diğer arı ürünlerimiz yerini
dığı dönem 2006-2009 yıllarıdır. 1 Eylül 2019 ile 31 Ağus- almalıdır. Sektör olarak birlikte hareket etmeyi öğrenme-
tos 2020 döneminde toplam şeker kotası içerisinde NBŞ liyiz. Gerek bal üretimini artırmak gerekse bal dış satımı-
kotası % 2.5 olarak belirlenmiştir. nı geliştirmek amacıyla çalıştaylar yapılarak yol haritaları
Bununla da yetinmedik. Türkiye Arı Yetiştiricileri oluşturulmalıdır.
Merkez Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Doğal Dergimizin bu sayısında Türkiye Arı Yetiştiricileri
Ürünler Araştırma Grubu tarafından dünyada balda yapı- Merkez Birliği olarak yapılan ve hedefteki projeleri kaleme
lan her türlü tağşişin belirlenebilmesi için bir proje başlat- alınmıştır. Yapılan ve yapılacak olan tüm bu çalışmaların
tık. Bu proje TAGEM desteğiyle yürürlüğe girdi ve Muğla ülkemize ve arıcılarımıza hayırlı olmasını diler, bereketli
Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kimya Bölümü laboratuvarla- bir sezon geçirmenizi temenni ederiz.
rında çalışılmaya başlandı. Elde edilen ilk veriler ışığında
sahteciliğin önüne geçilebilecek yeni metotların validas-
yonları yapıldı. Bu bilimsel metotların kullanılmasıyla ve
emek hırsızlarına karşı bu bilgileri kullanarak topyekûn
mücadele edilmesiyle, ülkemizin ballarında tağşişten söz
edilemeyeceğini ve yüksek katma değerli ballarımızın ih-
racatının mümkün olabileceği herkes tarafından anlaşıla-
caktır.
Var olan arıcılık potansiyelimizi daha ileriye taşı-
malıyız. Doğru arıcılık tekniklerinin uygulamada yer alma-
www.tab.org.tr 05