Page 7 - TAB Arıcılık Dergisi - 3
P. 7

Ziya ŞAHİN
                                               Genel Başkan
                        Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği












           merdiven altı ürünler, ticari glikoz kotası ve tağşişli ürün-  sının yanında, üretim alanlarının geliştirilmesi konusunda
           ler. Ayıplı olarak ad verdiğimiz bu ürünleri kim yapıyor?  devletimiz gerekli alt yapı çalışmalarını yapmalıdır. Mev-
           Bazı sanayici veya paketleyici. Kimin denetleme yetkisi  cut arıcılarımız ve arılı kovanlarımız bu ülkeye 200 bin ton
           var? Kamunun. Arıcılar ve Birlikler bu işin mağduru. Bir-  bal üretebilir! Çam balı üretim alanları ve geven üretim
           likler ne öneriyor; “üreticinin ürettiği balı kayıt altına ala-  alanlarının geliştirilmesi ülkemize dönüşü yüz bin ton bal-
           lım. Sanayide üretilen mamul madde ile doğada üretilen  dır.
           arının ürettiği bal belirlenmiş olur.” Talebimizde ısrarcıyız.     Biz Dünyaya bal satmalıyız. Yeterli bal satamı-
           Arıcılığımızın  selameti  açısından  çok  önemsiyoruz.  Her  yoruz.  Bu  güne  kadar  Dünya  bal  ticaretinde  yeterince
           şeye  rağmen  mağdur  olan  kuruluş  olarak  glikozun  ko-  olamayışımızın  nedenleri  nelerdir?  Bu  güne  kadar  çam
           tasının düşürülmesi için her yıl taleplerimizi yeniliyoruz.  balından başka ballarımızı dünya vitrinine çıkartamadık.
           Bilindiği üzere 4634 Sayılı Şeker Kanunu yürürlüğe gir-  Ar-ge ve tanıtım yeterince yapamadık. Bal üretim mali-
           diği  2001  tarihinden  itibaren  ilave  kapasiteye  2002  yılı  yetlerimiz çok yüksek. Çin balları ile rekabet şansımız yok
           sonuna  kadar  izin  verilmemiştir.  2002–2019  yılları  arası  denecek kadar az. Üretimde maliyeti düşürücü argüman-
           NBŞ’nin kota değişimlerine bakacak olursak; 2003-2006  lar oluşturmalıyız.
           döneminde tahsis edilen NBŞ kotası 234 bin ton olup şe-     Uluslararası kalite standardımız yok. Kendi ürün-
           ker kotasındaki payı %8’dir. 2006 yılında Bakanlar Kurulu  lerimizi  kodekste  tanımlamalıyız.  İhracatçılarımız  kendi
           kararı ile bu miktar %50 oranında arttırılarak 351 bin ton  içlerinde barışık değiller. Birbirleri ile rekabet halindeler.
           düzeyine çıkartılmıştır. NBŞ’nin pancar şekeri üretimiyle  Avrupalılar ile rekabet etmelerine gerek yok. Ülke arıcıları
           bağlantılı şeker kotası içerinde %’lik durumu değişmek-  mağdur edilmektedir.
           tedir. 2018 yılı için güncel şeker kotası 2 milyon 670 bin     Ürünlerimizin  gerek  ulusal  gerekse  uluslararası
           ton seviyesinde olup, yapılan kota indirimi ile birlikte NBŞ  coğrafi tescilleri yaptırılarak gerekli kalite çalışmaları öne
           oranı %10’dan %5 seviyesine düşürülmüştür. 2002-2018  çıkartılmalıdır. ARGE çalışmaları öne çıkartılmalıdır. Ulus-
           döneminde NBŞ kotasının en yüksek olduğu zirveyi yaşa-  lararası yayınlarda balımız ve diğer arı ürünlerimiz yerini
           dığı dönem 2006-2009 yıllarıdır. 1 Eylül 2019 ile 31 Ağus-  almalıdır. Sektör olarak birlikte hareket etmeyi öğrenme-
           tos 2020 döneminde toplam şeker kotası içerisinde NBŞ  liyiz. Gerek bal üretimini artırmak gerekse bal dış satımı-
           kotası % 2.5 olarak belirlenmiştir.                nı geliştirmek amacıyla çalıştaylar yapılarak yol haritaları
                  Bununla da yetinmedik. Türkiye Arı Yetiştiricileri  oluşturulmalıdır.
           Merkez Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Doğal     Dergimizin bu sayısında Türkiye Arı Yetiştiricileri
           Ürünler Araştırma Grubu tarafından dünyada balda yapı-  Merkez Birliği olarak yapılan ve hedefteki projeleri kaleme
           lan her türlü tağşişin belirlenebilmesi için bir proje başlat-  alınmıştır. Yapılan ve yapılacak olan tüm bu çalışmaların
           tık. Bu proje TAGEM desteğiyle yürürlüğe girdi ve Muğla  ülkemize ve arıcılarımıza hayırlı olmasını diler, bereketli
           Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kimya Bölümü laboratuvarla-  bir sezon geçirmenizi temenni ederiz.
           rında çalışılmaya başlandı. Elde edilen ilk veriler ışığında
           sahteciliğin önüne geçilebilecek yeni metotların validas-
           yonları yapıldı. Bu bilimsel metotların kullanılmasıyla ve
           emek  hırsızlarına  karşı  bu  bilgileri  kullanarak  topyekûn
           mücadele edilmesiyle, ülkemizin ballarında tağşişten söz
           edilemeyeceğini ve yüksek katma değerli ballarımızın ih-
           racatının mümkün olabileceği herkes tarafından anlaşıla-
           caktır.
                  Var olan arıcılık potansiyelimizi daha ileriye taşı-
           malıyız. Doğru arıcılık tekniklerinin uygulamada yer alma-



                                                                                             www.tab.org.tr     05
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12