Page 8 - TAB Arıcılık Dergisi - 3
P. 8
TAB’IN ÇALIŞMALARI
ÇAM BALININ KİMLİKLENDİRİLME PROJESİ Bu projenin ülkemiz için en büyük değeri dün-
Çam Balı 8-10 ilde üretimi yapılsa da, bölgesel yadaki Çam Balı üretiminin %92’sini üreten ülkemiz bu
bir üretim alanı olmasına rağmen, ülkedeki tüm ürünün yeterince ihracatını yapamamaktadır. Proje
arıcıların üretime katıldığı için ülkesel bir baldır. Dünya- sayesinde Türk Çam Balı bir dünya markası haline ge-
daki Çam Balı üretiminin %92 si ülkemizde üretilmekte lecektir, Bal ihracatımızın %90’ını oluşturan Çam Balı
ve Bal ihracatımızın %90’ını oluşturan Çam Balının kim- üretimimiz 30-35 bin ton civarında olan üretimimizin
liklendirilme projesi ülkemiz arıcılığı bakımından çok 100 bin tona çıkması ile total bal üreticimizin %30-40
önemlidir. TAGEM tarafından desteklenen ve son değer- artmasına vesile olacaktır. Dünya pazarında alternatifi
lendirme toplantıları yapılıp ulusal ve uluslararası ma- olmadığından, ciddi ihracat ürünümüz haline gelecek-
kalelerde yayınlanacak olan projenin kapsamı alanında tir. (örneğin; Yeni Zelanda- Manuka Balı gibi.)
Çam Balının üretildiği 8 ilde kurulan arılıklardan alınan
numunelerin ve ardışık 3 yıl süren bir araştırmanın so- TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN VE TİCARİ
nunda Çam Balının kimliklendirilme çalışması bitmiştir. POTAN SİYELİ OLAN MONOFLORAL
Ülke arıcılığının bundan kazanımları ne olmuştur? BALLARDA PARMAK İZİ
BELİRLENMESİ PROJESİ
1.Türk Çam Balının bilinirliği ve Balın parmak izi Arıcılarımızın bin bir güçlüklerle ürettiği, ülke-
belirlenmiştir. mize özgü balların kalitesi, besin özellikleri, tıbbi ak-
2.Çam Ballarında C4 Karbon analizinin Çam Bal- tiviteleri, kimyasal içerikleri konusunda yapılan çalış-
larında bağlayıcı bir kriter olmadığı tespit edilmiştir ve malar yetersizdir. TAGEM destekli bu projeyle ardışık
böylece üreticinin ürününün pazarda önüne çıkan en- yıllarda yapılan analizlerle Ayçiçek, Pamuk, Narenciye,
gellerden biri kalkmıştır. Kestane ve Geven Balı olmak üzere 22 ilden 5 balı kap-
3.Kodeks’in yeni bulunan sonuçlara göre tekrar samakta ve 2019 yılı sonu itibariyle proje sonuçlanmış-
ele alınması sağlanmıştır. tır.
Bu projenin sonunda monofloral balların kim-
TÜRK ÇAM BALININ ULUSLARARASI yasal içerikleri ve tıbbi aktiviteleri bakımından stan-
COĞRAFİ İŞARET ALMA PROJESİ dardize edilecek olması bu balların apiterapik ürünler-
Çam Ballarının parmak izi çalışmalarının tamam- de kullanımının önünü açacaktır. Parmak izi belirlenen
lanmasıyla bu ballarımızın uluslararası tanıtımının yapıla- ballarımızın coğrafi işaret almalarının alt yapısı oluştu-
bilmesi, bilinirliğinin ve rekabet gücünün arttırılabilmesi rulmuş oldu. Projenin sonunda projenin çıktıları ulusal
için uluslararası coğrafi işaret alması gerekmekteydi. ve uluslararası dergilerde yayınlanarak ülkemizde üre-
Bunun için TAB, Bursa Uludağ Üniversitesi, FAO’nun iş tilen monofloral balların bilinirliği artırılıp pazar yaratı-
birliği ve 8 adet arı yetiştirici birliklerinin dahil olduğu bir lacaktır. Parmak izleri tespit edilen monofloral ballarda
proje olarak gerçekleştirdik. 2019 yılında başlamış bu- uygulanan yeni analiz metotlarıyla bu ballarda tağşişin
lunmaktadır. belirlenmesinde yeni analiz metotları geliştirildi.
06 www.tab.org.tr