Page 8 - TAB Arıcılık Dergisi - 3
P. 8

TAB’IN ÇALIŞMALARI




                  ÇAM BALININ KİMLİKLENDİRİLME PROJESİ               Bu projenin ülkemiz için en büyük değeri dün-
                  Çam Balı 8-10 ilde üretimi yapılsa da, bölgesel  yadaki Çam Balı üretiminin %92’sini üreten ülkemiz bu
           bir üretim alanı olmasına rağmen,   ülkedeki  tüm  ürünün  yeterince  ihracatını  yapamamaktadır.  Proje
           arıcıların üretime katıldığı için ülkesel bir baldır. Dünya-  sayesinde Türk Çam Balı bir dünya markası haline ge-
           daki Çam Balı üretiminin %92 si ülkemizde üretilmekte  lecektir, Bal ihracatımızın %90’ını oluşturan Çam Balı
           ve Bal ihracatımızın %90’ını oluşturan Çam Balının kim-  üretimimiz 30-35 bin ton civarında olan üretimimizin
           liklendirilme  projesi  ülkemiz  arıcılığı  bakımından  çok  100 bin tona çıkması ile total bal üreticimizin %30-40
           önemlidir. TAGEM tarafından desteklenen ve son değer-  artmasına vesile olacaktır. Dünya pazarında alternatifi
           lendirme  toplantıları  yapılıp  ulusal  ve  uluslararası  ma-  olmadığından, ciddi ihracat ürünümüz haline gelecek-
           kalelerde yayınlanacak olan projenin kapsamı alanında  tir. (örneğin; Yeni Zelanda- Manuka Balı gibi.)
           Çam Balının üretildiği 8 ilde kurulan arılıklardan alınan
           numunelerin ve ardışık 3 yıl süren bir araştırmanın so-     TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN VE TİCARİ
           nunda Çam Balının kimliklendirilme çalışması bitmiştir.     POTAN SİYELİ OLAN MONOFLORAL
           Ülke arıcılığının bundan kazanımları ne olmuştur?         BALLARDA PARMAK İZİ
                                                                     BELİRLENMESİ PROJESİ
                  1.Türk Çam Balının bilinirliği ve Balın parmak izi     Arıcılarımızın bin bir güçlüklerle ürettiği, ülke-
           belirlenmiştir.                                    mize özgü balların kalitesi, besin özellikleri, tıbbi ak-
                  2.Çam Ballarında C4 Karbon analizinin Çam Bal-  tiviteleri, kimyasal içerikleri konusunda yapılan çalış-
           larında bağlayıcı bir kriter olmadığı tespit edilmiştir ve  malar yetersizdir. TAGEM destekli bu projeyle ardışık
           böylece  üreticinin  ürününün  pazarda  önüne  çıkan  en-  yıllarda yapılan analizlerle Ayçiçek, Pamuk, Narenciye,
           gellerden biri kalkmıştır.                         Kestane ve Geven Balı olmak üzere 22 ilden 5 balı kap-
                  3.Kodeks’in yeni bulunan sonuçlara göre tekrar  samakta ve 2019 yılı sonu itibariyle proje sonuçlanmış-
           ele alınması sağlanmıştır.                         tır.
                                                                     Bu projenin sonunda monofloral balların kim-
                  TÜRK ÇAM BALININ ULUSLARARASI               yasal  içerikleri  ve  tıbbi  aktiviteleri  bakımından  stan-
                  COĞRAFİ İŞARET ALMA PROJESİ                 dardize edilecek olması bu balların apiterapik ürünler-
                  Çam Ballarının parmak izi çalışmalarının tamam-  de kullanımının önünü açacaktır. Parmak izi belirlenen
           lanmasıyla bu ballarımızın uluslararası tanıtımının yapıla-  ballarımızın coğrafi işaret almalarının alt yapısı oluştu-
           bilmesi, bilinirliğinin ve rekabet gücünün arttırılabilmesi  rulmuş oldu. Projenin sonunda projenin çıktıları ulusal
           için  uluslararası  coğrafi  işaret  alması  gerekmekteydi.  ve uluslararası dergilerde yayınlanarak ülkemizde üre-
           Bunun için TAB, Bursa Uludağ Üniversitesi, FAO’nun iş  tilen monofloral balların bilinirliği artırılıp pazar yaratı-
           birliği ve 8 adet arı yetiştirici birliklerinin dahil olduğu bir  lacaktır. Parmak izleri tespit edilen monofloral ballarda
           proje olarak gerçekleştirdik. 2019 yılında başlamış bu-  uygulanan yeni analiz metotlarıyla bu ballarda tağşişin
           lunmaktadır.                                       belirlenmesinde yeni analiz metotları geliştirildi.


      06     www.tab.org.tr
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13