Page 9 - TAB Arıcılık Dergisi - 3
P. 9

ALTERNATİF ARI ÜRÜNLERİ
                  BALDA YAPILAN HER TÜRLÜ TAĞŞİŞİ                    ÜRETİM PROJESİ
                  BELİRLEME PROJESİ                                  Ülkemiz 7 iklim bölgesine sahip 9 ay arıcılık
                  Türkiye  Arı  Yetiştiricileri  Merkez  Birliği  ve  faaliyetlerinin yapıldığı bir coğrafya. Dünyada arı
           Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Doğal Ürünler Araş-  ırklarının %22’sinin ana vatanı, bal veren bitkilerin
           tırma grubu tarafından balda yapılan her türlü tağşişin  yaklaşık %70’ini barındıran bir ülke. Dünya kolo-
           belirlenmesi  için  TAGEM  tarafından  desteklenen  bir  ni varlığı bakımından 2. sırada olmamıza rağmen
           projedir.  Teknolojinin  gelişmesiyle  bilim  insanlarınca  arıcılık  faaliyetleri  genelde  bal  üretimi  üzerine
                                                                                   2
           geliştirilen yöntemlerle balda yapılan her türlü tağşiş  yoğunlaşmıştır ve km  başına düşen koloni sayısı
           ortaya  çıkarılabilmektedir.  Ülkemiz  emektar  üretici-  son  10  yılda  ciddi  şekilde  artmıştır,  fakat  bunun
           sinin  yüksek  kaliteyle  ürettiği  ballarda,  tağşiş  yapan  yanında bal üretim alanlarında artış olmadığından
           emek hırsızlarının yaptığı her yanlış tespit edilecek ve  koloni başına verim düşmüş yani bal üretimindeki
           arıcımızın  ürettiği  ürünlerde  bundan  sonra  tağşişten  üretim artışını koloni başına üretimle değil koloni
           söz edilemeyecektir.                               sayısını arttırarak sağlanmıştır. Hal böyle iken arı-
                  Bu projeyle balda en fazla tağşişin yapıldığı;  cının gelirini arttırmak ve sürdürülebilir bir sektör
                  • Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu (Tüm Dünyada)  konumuna  gelebilmesini  sağlamak  için  alternatif
                  • Invert Şeker Şurubu (Tüm Dünyada)         arı  ürünlerini  üretip  gelirini  arttırmamız  gerek-
                  • Şeker Kamışı Şurubu (İran)                mektedir.  Arı  Sütü,  Polen,  Propolis,  Apilarni,  Arı
                  • Hurma Şekeri (İran)                       Zehri  gibi  arı  ürünlerinin  çoğunun  ülkemizdeki
                  • Kara Hindiba ve Palmiye Özütü (Avrupa-Hindistan)  üretimleri yetersiz olduğundan yurtdışından ithal
                  • Pirinç Şurubu (Çin)                       edilmektedir. Ülkemizin dünya arıcılığındaki yeri-
                  Yukarıda sayılan ve tağşişte kullanılan bütün  ni alabilmesi için bizim arı ürünlerimizin alıcı değil
           tağşiş maddelerinin yeni analiz metotlarıyla tespitle-  her  üründe  satıcı  konumuna  gelmesi  ile  piyasa-
           ri mümkün olacak ve baldaki tağşiş önlenerek arıcının  da  yerini  alması  arıcılığımız  için  büyük  bir  ham-
           ürünü pazardaki gerçek değerini bulacaktır.        le olacaktır. Bunun için 2019 yılında uygulanacak
                                                              Alternatif Arı Ürünleri üretim projemiz HAYGEM’
                  İSO TOPLANTILARI                            e  sunulmuş  ve  2020  yılında  uygulama  fırsatının
                  (Uluslararası Standartları Organizasyonu)   olacağı  ve  böylelikle  üretimden  tüketime  kadar
                  TAB’ın  ISO  toplantılarına  katılarak  Türk  Çam  kaliteli  arı  ürünleri  üretiminin  alt  yapısı  oluşacak
           Balının uluslararası standardının belirlenmesi konusun-  ve ülkemiz bu konuda daha kaliteli ve sağlıklı arı
           da alt komisyonda çalışmalara başlanma kararı alınmış-  ürünlerini tüketiciyle buluşturarak alan değil satan
           tır.  Uluslararası  Standart  Organizasyonunda  Propolis  durumuna gelecektir.
           çalışma komisyon başkan yardımcılığını ülkemiz yapa-
           caktır. Arı sütü, Polen ve Bal çalışma grubunun içinde     TOPLU MÜCADELE
           yer almıştır.                                             Bilindiği üzere dünyada en büyük tehlikeli
                  2020 yılı ISO/TC 34/SC 19 ‘’Bal Ürünleri’’ Alt  ve  ihbarı  mecburi  zararlılardan  kabul  edilen  arı-
           komite toplantısının Türkiye ‘de TSE’nin ev sahipliği ile  cılara  büyük  miktarda  koloni  kayıpları,  ürün  ka-
           yapılması  prensip  kararı  alınmıştır.  ISO  toplantılarına  yıplarına neden olan, kendisinin arı üzerinde direk
           katılmanın ülkemiz arıcılığı bakımından önemi ülkemi-  zararının  yanında  birçok  arı  hastalığının  taşıyıcı-
           zin, arıcılarımızın üretmiş olduğu arı ürünlerinin ulusal  sı  konumunda  olan  Varoa  ile  etkin  mücadelenin
           ve uluslararası pazarda etkin yer alması ve özelliklerinin  toplu mücadele olduğu bir gerçektir. Bununla il-
           belirlenmesinde yabancıların koyacağı kriterlere göre  gili  olarak  Tarım  ve  Orman  Bakanlığı,  HAYGEM,
           değil, kendi ürünlerimizin özelliklerini de ön plana çıka-  GKGM ve Bitkisel Ürünler Genel Müdürlüğüyle de-
           rarak uluslararası standartlarının oluşmasını sağlamak-  vamlı görüşmeler yapılarak belli mesafeler alınmış
           tır.                                               durumda  ve  önümüzdeki  yıllarda  uygulanabilirli-
                  Dünyada arı varlığı ve bal üretimi yönüyle ikin-  ği söz konusu olacaktır. Burada senede en az iki
           ci durumda olan ülkemizin Arıcılıktaki durumunun göz  kere farklı etkin maddeli ve ruhsatlı ilaçlarla arılar
           ardı edilmesinin önüne geçilip arıcılıkta hak ettiği yere  aynı anda toplu ilaçlama yapılacaktır. Her arıcının
           gelmesinde önemli rol olacaktır. Sahadaki kazanımla-  aynı anda ilaçlama yapması arılıklardan arılıklara
           rımızın  anlamlı  hale  gelebilmesi  için  uluslararasındaki  bulaşmayı engelleyerek korsan kaçak ilacın önü-
           ‘masa başında’ hakkımızı savunacak kimse bizim hakkı-  ne geçilerek izlenebilir ürün (kalıntısız) üretmenin
           mızı bizim yerimize savunamayacağından ISO toplan-  önü açılacaktır. Münavebeli ilaçlamada Varoa’nın
           tıları arıcılığımızın geleceği açısından çok önemlidir.  direnç kazanma süresi uzatılacaktır.



                                                                                             www.tab.org.tr     07
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14