Page 20 - TAB Arıcılık Dergisi / 5
P. 20

TAB ARICILIK DERGİSİ / 5



                          AYÇİÇEK BALI APİTERAPİDE

                                    KULLANILABİLECEK







              Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, Monofloral ballar olan
       Ayçiçek, Kestane ve Geven balının apiterapide kullanılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, Muğla
       Arı Yetiştiricileri Birliği'nde uzaktan bağlantı üzerinden gerçekleştirilen ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez
       Birliği’nin  projesi  olan  ‘Türkiye'de  Üretilen  ve  Ticari  Potansiyeli  Olan  Bazı  Monofloral  Balların  Parmak
       İzlerinin Belirlenmesi: Kimyasal İçerikleri ile Tıbbi Aktivitelerinin Araştırılması ve Standardizasyonları’ konulu
       toplantıda  konuştu.  Toplantıya  Türkiye  Arı  Yetiştiricileri  Birliği  Genel  Başkanı  Ziya  Şahin,  bazı  il  birlik
       başkanları, tarım bakanlığı yetkilileri, Covid-19 Pandemi nedeniyle uzaktan bağlantı yoluyla bağlanan il birlik
       başkanları katıldı.

              Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, “2016
       sonunda başladığımız bu projemiz Türkiye’de ticari potansiyeli olan yani ticarete esas teşkil edecek ballarımızı
       fizyokimyasal özelliklerini tıbbi aktivitelerini bu proje ile hayata sokmuş oluyoruz. Dolayısı ile bu proje bizim
       uzun yıllar beklentimize cevaz bulacak. Bu yüzden inanın ayaklarım yere basmıyor. bu proje ile ayçiçeği balında
       dünya farkındalığı, ülkesel farkındalık yaratacağımıza inanıyorum. Bize güvenen Tarım Orman Bakanlığımızın
       TAGEM Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz. Sahadaki çıktıları sahada uygulamada, gerek Hayvancılık Genel
       Müdürlüğümüze  gerekse  Gıda  Kontrolü  Genel  Müdürlümüzle  ortak  bir  çalışma  içerisindeyiz.  Bu  anlamdaki
       desteklerinden  dolayı  Tarım  Orman  Bakanlığımıza  Genel  Müdürlüklerimize,  çalışan  bütün  personel
       arkadaşlarımıza Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ailesi olarak teşekkür ediyorum” diye konuştu. Proje
       ile ilgili  sunum  yapan Prof. Dr. Mehmet Emin  Duru ise,  Monofloral  ballar olan Ayçiçek, Kestane ve Geven
       balının özellikle inflamasyon giderici etkisiyle herhangi bir sentetik olmayan ya da sentetik te olabilir herhangi
       bir ilaç etken maddesiyle karıştırmak suretiyle apiterapide kullanılabileceğini söyledi.

              Duru  konuşmasında  ayrıca;  “Monofloral  ballarımızın  tıbbi  özelliklerinden  kısaca  bahsetmek  gerekirse,
       kestane,  ayçiçek  ve  geven  balı  apiterapik  olarak  özellikle  inflamsayon  giderici  etkisiyle  herhangi  bir  sentetik
       olmayan ya da sentetik te olabilir herhangi bir ilaç etken maddesiyle karıştırmak suretiyle apiterapik bir ürün
       olarak  gıda  ürünü  veya  tamamlayıcı  bir  tıp  ürün  olarak  piyasaya  sürülebilir.  Böyle  bir  potansiyele  sahiptir.
       Kestane ve Ayçiçek ballarının diğer türlere göre antioksidan etkisi daha yüksektir. Özellikle 8-10 gramlık bir
       kestane balı, günlük  kullanımı 12-15 gramlık  ayçiçek balı,18-20  gram  geven balı, 20-25 gram  narenciye balı
       günlük tüketilmesi durumunda aynı tıbbi etkiyi bizim sağlığımız açısından bizim bünyemizi güçlendiren veya
       antioksidan etkisinden dolayı koruyucu özelliğe sahip olan birçok avantaj sağlayan bu balları tüketebiliriz”

              Yine bu balları bu şekilde tüketmenin, özellikle kestane balının Alzheimer riskini azaltabileceğini ya da
       erteleyebileceğini belirten Duru, “Erken yaşta Alzheimer’ı önleyebilir veya bizi koruyabilir. Kovan açan arıcılar
       yani atalarından beri bu işi yapan kişilerde uzun süre bunu yapmışsa bu ailelerde biz Alzheimer pek görmüyoruz.
       Yaptığımız anketlerde Türkiye ortalamasının nerdeyse o ailelerde gözükmüyor biz karşılaşmadık. 300 civarında
       bir anket çalışmasında bunu görmüştük. Bu bize şunu gösteriyor; bal ve diğer arı ürünlerinin antikor nesteraz
       etkisi pratikte Alzheimer olma potansiyelini düşürüyor veya yok denecek kadar azaltıyor. Bu açıdan ballarımızın
       bu  yönü  öne  çıkarılması  lazım.  Kestane  ve  geven  balları  başta  olmak  üzere  birçok  balın    yara  iyileşmede
       kullanılabileceğini  söyleyebiliriz”  dedi.  Balın  önemine  de  değinen  Prof.  Dr.  Mehmet  Emin  Duru,  pandemi   [Tarih]
       döneminde pandemi öncesi dönemden daha fazla bal tüketmek gerektiğini de sözlerine ekledi.




                                                                                                               18
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25