Page 20 - TAB Arıcılık Dergisi / 5
P. 20
TAB ARICILIK DERGİSİ / 5
AYÇİÇEK BALI APİTERAPİDE
KULLANILABİLECEK
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, Monofloral ballar olan
Ayçiçek, Kestane ve Geven balının apiterapide kullanılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, Muğla
Arı Yetiştiricileri Birliği'nde uzaktan bağlantı üzerinden gerçekleştirilen ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez
Birliği’nin projesi olan ‘Türkiye'de Üretilen ve Ticari Potansiyeli Olan Bazı Monofloral Balların Parmak
İzlerinin Belirlenmesi: Kimyasal İçerikleri ile Tıbbi Aktivitelerinin Araştırılması ve Standardizasyonları’ konulu
toplantıda konuştu. Toplantıya Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, bazı il birlik
başkanları, tarım bakanlığı yetkilileri, Covid-19 Pandemi nedeniyle uzaktan bağlantı yoluyla bağlanan il birlik
başkanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, “2016
sonunda başladığımız bu projemiz Türkiye’de ticari potansiyeli olan yani ticarete esas teşkil edecek ballarımızı
fizyokimyasal özelliklerini tıbbi aktivitelerini bu proje ile hayata sokmuş oluyoruz. Dolayısı ile bu proje bizim
uzun yıllar beklentimize cevaz bulacak. Bu yüzden inanın ayaklarım yere basmıyor. bu proje ile ayçiçeği balında
dünya farkındalığı, ülkesel farkındalık yaratacağımıza inanıyorum. Bize güvenen Tarım Orman Bakanlığımızın
TAGEM Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz. Sahadaki çıktıları sahada uygulamada, gerek Hayvancılık Genel
Müdürlüğümüze gerekse Gıda Kontrolü Genel Müdürlümüzle ortak bir çalışma içerisindeyiz. Bu anlamdaki
desteklerinden dolayı Tarım Orman Bakanlığımıza Genel Müdürlüklerimize, çalışan bütün personel
arkadaşlarımıza Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ailesi olarak teşekkür ediyorum” diye konuştu. Proje
ile ilgili sunum yapan Prof. Dr. Mehmet Emin Duru ise, Monofloral ballar olan Ayçiçek, Kestane ve Geven
balının özellikle inflamasyon giderici etkisiyle herhangi bir sentetik olmayan ya da sentetik te olabilir herhangi
bir ilaç etken maddesiyle karıştırmak suretiyle apiterapide kullanılabileceğini söyledi.
Duru konuşmasında ayrıca; “Monofloral ballarımızın tıbbi özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse,
kestane, ayçiçek ve geven balı apiterapik olarak özellikle inflamsayon giderici etkisiyle herhangi bir sentetik
olmayan ya da sentetik te olabilir herhangi bir ilaç etken maddesiyle karıştırmak suretiyle apiterapik bir ürün
olarak gıda ürünü veya tamamlayıcı bir tıp ürün olarak piyasaya sürülebilir. Böyle bir potansiyele sahiptir.
Kestane ve Ayçiçek ballarının diğer türlere göre antioksidan etkisi daha yüksektir. Özellikle 8-10 gramlık bir
kestane balı, günlük kullanımı 12-15 gramlık ayçiçek balı,18-20 gram geven balı, 20-25 gram narenciye balı
günlük tüketilmesi durumunda aynı tıbbi etkiyi bizim sağlığımız açısından bizim bünyemizi güçlendiren veya
antioksidan etkisinden dolayı koruyucu özelliğe sahip olan birçok avantaj sağlayan bu balları tüketebiliriz”
Yine bu balları bu şekilde tüketmenin, özellikle kestane balının Alzheimer riskini azaltabileceğini ya da
erteleyebileceğini belirten Duru, “Erken yaşta Alzheimer’ı önleyebilir veya bizi koruyabilir. Kovan açan arıcılar
yani atalarından beri bu işi yapan kişilerde uzun süre bunu yapmışsa bu ailelerde biz Alzheimer pek görmüyoruz.
Yaptığımız anketlerde Türkiye ortalamasının nerdeyse o ailelerde gözükmüyor biz karşılaşmadık. 300 civarında
bir anket çalışmasında bunu görmüştük. Bu bize şunu gösteriyor; bal ve diğer arı ürünlerinin antikor nesteraz
etkisi pratikte Alzheimer olma potansiyelini düşürüyor veya yok denecek kadar azaltıyor. Bu açıdan ballarımızın
bu yönü öne çıkarılması lazım. Kestane ve geven balları başta olmak üzere birçok balın yara iyileşmede
kullanılabileceğini söyleyebiliriz” dedi. Balın önemine de değinen Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, pandemi [Tarih]
döneminde pandemi öncesi dönemden daha fazla bal tüketmek gerektiğini de sözlerine ekledi.
18