Page 16 - TAB Arıcılık Dergisi / 5
P. 16
TAB ARICILIK DERGİSİ / 5
nedenle polen tuzaklarının kapakları belli günlerde polenin, antioksidan bileşikleri ile betakaroten, E ve
veya günün belli saatlerinde açılarak koloni stresi C vitamini değerlerinde, bir yılın sonunda %15-20
önlenebilir. Normal bir sezon boyunca kovan başına oranında kayıp saptanmıştır. Bunun dışında
1- 7 kg polen toplanabilir. liyofilize edilerek de (dondurarak kurutma)
depolanabilir. Ancak liyofilizasyon, polenin bazı
vitaminlerinde (C, provitamin A) kayba neden olur.
Arıdan toplanan taze polen, 100 gr'da
yaklaşık 20-30 gr su içerir. Bu yüksek nem, bakteri
ve küf gibi mikroorganizmalar için ideal bir
çoğalma ortamıdır. Bozulmayı önlemek ve Polen tuzakları arı kanat ve bacaklarına
maksimum kaliteyi korumak için polen her gün zarar vermemelidir. Polen Ayrıca polen tuzakları
hasat edilmelidir. Ayrıca polenin besleyici ve tıbbi kolay temizlenebilir bir materyalden yapılmış
özelliklerini korumak ancak bu şekilde sağlanabilir. olmalıdır. Polen çekmeceleri boşaltıldıktan sonra
Taze polen yüksek nem içeriği nedeniyle birkaç çamaşır sodalı su ile (%4) yıkanmalı ve sulu
farklı yolla depolanır. Bunlardan en ideal olanı hipoklorit (çamaşır suyu) çözeltisiyle dezenfekte
günlük toplanan polenin temizlenmesi sonrasında edilip kurumaya bırakılmalıdır. Ancak bu hassasiyet
o
dondurulması ve -18 C’de depolanmasıdır. Bu ile tıbbi polen üretiminden söz etmek mümkündür.
şekilde 2 yıl boyunca tüm besleyici değerini Polen ve arı ekmeği çok değerli iki bal arısı
muhafaza edebilir. Polenin yüksek biyolojik ürünüdür. Her ikisinin biyolojik değeri konusunda
değerinin en iyi, saf nitrojen içeren ambalajlarda - tüketiciye daha fazla bilgi ulaştırılmalıdır. Çünkü
o
20 C’de saklanarak korunduğu tespit edilmiştir. polen kahvaltılık tahıllarla, çeşitli içeceklerle,
Diğer bir yöntem ise polenin kurutularak yoğurt ve dondurmayla, tatlılarla birlikte kolaylıkla
o
saklanmasıdır. Kurutma 40 C’lik fırınlarda tüketilebilir. Hijyenik yöntemlerle üretilerek
gerçekleştirilmekte ve polen nemi %6’ya tüketiciye ulaştırılan polen çeşitleri, topum
düşürülerek ambalajlanmaktadır. Kurutulmuş polen, sağlığının sürekliliğine önemli katkı sağlayacaktır.
nemsiz ve karanlık bir ortamda 1-2 yıl saklanabilir. [Tarih]
Ancak oda sıcaklığında saklanan kurutulmuş
14