Page 16 - TAB Arıcılık Dergisi / 5
P. 16

TAB ARICILIK DERGİSİ / 5

       nedenle polen tuzaklarının kapakları belli günlerde      polenin, antioksidan bileşikleri ile betakaroten, E ve
       veya  günün  belli  saatlerinde  açılarak  koloni  stresi   C vitamini değerlerinde, bir yılın sonunda %15-20

       önlenebilir. Normal bir sezon boyunca kovan başına       oranında  kayıp  saptanmıştır.  Bunun  dışında

       1- 7 kg polen toplanabilir.                              liyofilize  edilerek  de  (dondurarak  kurutma)
                                                                depolanabilir.  Ancak  liyofilizasyon,  polenin  bazı

                                                                vitaminlerinde (C, provitamin A) kayba neden olur.
















              Arıdan  toplanan  taze  polen,  100  gr'da

       yaklaşık 20-30 gr su içerir. Bu yüksek nem, bakteri

       ve  küf  gibi  mikroorganizmalar  için  ideal  bir
       çoğalma  ortamıdır.  Bozulmayı  önlemek  ve                     Polen  tuzakları  arı  kanat  ve  bacaklarına

       maksimum  kaliteyi  korumak  için  polen  her  gün       zarar  vermemelidir.  Polen  Ayrıca  polen  tuzakları
       hasat edilmelidir. Ayrıca polenin besleyici ve tıbbi     kolay  temizlenebilir  bir  materyalden  yapılmış

       özelliklerini korumak ancak bu şekilde sağlanabilir.     olmalıdır.  Polen  çekmeceleri  boşaltıldıktan  sonra
       Taze  polen  yüksek  nem  içeriği  nedeniyle  birkaç     çamaşır  sodalı  su  ile  (%4)  yıkanmalı  ve  sulu

       farklı  yolla  depolanır.  Bunlardan  en  ideal  olanı   hipoklorit  (çamaşır  suyu)  çözeltisiyle  dezenfekte

       günlük  toplanan  polenin  temizlenmesi  sonrasında      edilip kurumaya bırakılmalıdır. Ancak bu hassasiyet
                             o
       dondurulması  ve  -18 C’de  depolanmasıdır.  Bu          ile tıbbi polen üretiminden söz etmek mümkündür.
       şekilde  2  yıl  boyunca  tüm  besleyici  değerini              Polen ve arı ekmeği çok değerli iki bal arısı
       muhafaza  edebilir.    Polenin  yüksek  biyolojik        ürünüdür.  Her  ikisinin  biyolojik  değeri  konusunda

       değerinin en iyi,  saf nitrojen içeren ambalajlarda -    tüketiciye  daha  fazla  bilgi  ulaştırılmalıdır.  Çünkü
         o
       20 C’de  saklanarak  korunduğu  tespit  edilmiştir.      polen  kahvaltılık  tahıllarla,  çeşitli  içeceklerle,
       Diğer  bir  yöntem  ise  polenin  kurutularak            yoğurt ve dondurmayla, tatlılarla birlikte kolaylıkla

                                       o
       saklanmasıdır.   Kurutma     40 C’lik    fırınlarda      tüketilebilir.   Hijyenik   yöntemlerle   üretilerek
       gerçekleştirilmekte   ve   polen    nemi    %6’ya        tüketiciye  ulaştırılan  polen  çeşitleri,  topum

       düşürülerek ambalajlanmaktadır. Kurutulmuş polen,        sağlığının sürekliliğine önemli katkı sağlayacaktır.

       nemsiz ve karanlık bir ortamda 1-2 yıl saklanabilir.                                                           [Tarih]
       Ancak  oda  sıcaklığında  saklanan  kurutulmuş





                                                                                                             14
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21