Page 12 - TAB Arıcılık Dergisi / 5
P. 12
TAB ARICILIK DERGİSİ / 5
influenza gibi bazı virüslere karşı antiviral etkinliği beslenmek ve antioksidan kapasitesi nedeniyle
bildirilmiştir. Manuka ve yonca balının Varicella- bağışıklık sistemini destekler.
zoster virüse karşı etkinliği gösterilmiştir. Balın
ayrıca rubella virüse etkinliği bulunmaktadır.
İnsanlarda dudak ve cinsel organ bölgesindeki
herpes virüs lezyonlarına sürülerek uygulanan balın
intiviral bir ilaç olan ve krem olarak uygulanan
asiklovirden daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Polen allerjik durumlarda, IgE’nin ilgili
reseptörlere bağlanmasını engeller; böylece mast
hücrelerinden histamin salınımını engelleyerek ve
bazofil degranülasyonuna neden olarak allerjiyi
engeller veya azaltır.
Arı sütü
Polen ve arı ekmeği (perga)
Arı sütü, 5-15 günlük genç işçi arıların
Polen çiçekli bitkilerin antenlerinde oluşan
hipofaringeal bezlerinde üretilen ve kraliçe arı ve
ve tozlaşmada rol alan erkek üreme birimidir (çiçek
genç larvaların besinidir. Arı sütü üretmek için genç
tozu). Fermente olmuş polene de arı ekmeği (perga)
işçi arılar bol miktarda polen ve nektar tüketir.
denir. Arı ekmeği, arıların yavrularını beslemek için
Salgı bezinde üretilen süt, genç işçi arıların
topladıkları polenin petek gözlerine kendi enzimleri
ağız boşluğuna gelir ve sonra petek gözüne
ve bal ile karıştırılarak yerleştirilmesiyle, yaklaşık 2
bırakılır. Petek gözüne bırakılırken süt gibi sıvı
hafta da fermente olmuş halidir.
haldeyken daha sonra koyulaşır. Kraliçe arı her gün
Sindirimi polenden daha iyidir. Polen
sadece arı sütü ile beslenir.
yaklaşık 22 aminoasit, 18 vitamin, 25 mineral, 59 iz
İçerdiği protein ve esansiyel amino asitler,
element, 11 enzim veya koenzim, 14 yağ asidi, 11
bazı hormonlar, A, C, D ve E vitaminleri, çeşitli
karbonhidrat, %25 protein, propoliste de bulunan
mineraller ve enzimler nedeniyle oldukça önemli
fenolik bileşiklerin bir alt grubu olan flavonoidleri
bir arı ürünüdür. Arı sütü immunostimülan etkisini,
propolise göre daha düşük de olsa içerir. Bu
hepatosit ve monositlerin çoğalmasını uyararak [Tarih]
nedenlerle polen ve arı ekmeğinin sağlıklı
göstermektedir.
10