Page 14 - TAB Arıcılık Dergisi / 5
P. 14
TAB ARICILIK DERGİSİ / 5
Polen kalitesi arı ömrüne, larva beslenmesine,
larvanın boyutuna ve fizyolojik metabolizmaya etki
“HAYAT VEREN TOZ”
eder. Polenin bitki kaynağı çeşitliliği de koloninin
POLEN
hastalıklara karşı direncinde önemli rol
Dr. Mesut Ertan GÜNEŞ oynamaktadır. Ayçiçek poleninin protein ve
Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO aminoasit içeriği, yonca, hurma, yaz kabağı, kestane
polenlerinden çok daha düşüktür. Koloninin
Arılar, çiçeklerden topladıkları polen hastalıklara dirençli, tarlacı arı ömrünün uzun
taneciklerini nektar ve tükürük bezlerinden olması ve kışlamaya geçişte ergin arıların protein
salgılanan enzimlerle (amilaz, katalaz) yapıştırarak,
kaynaklarının yeterli olması için protein içeriği en
arka ayaklarında bulunan polen keselerinde kovana az %20 (hardal, kanola, karanfilgiller, küpe
taşırlar. Polenin kimyasal yapısı çiçek kaynağına ve çiçekleri, dağ çileği, kadife çiçekleri, leylak, çan
coğrafik koşullara göre değişim gösterir. Polen çiçekleri, kırlangıç otu v.b) olan polenle ve farklı
yapısında proteinler (%5-60), şekerler (%13-55),
çiçeklerin polenleri ile beslenmesi gerekmektedir.
lipitler (%4-7), mineraller (Ca,Mg, Fe, Zn, Cu), Polen kalitesine bitki çeşitliliği ile birlikte mevsim
vitaminler (karotenoidler, B, H, E ve folikasit) de etkilidir. İlkbahar poleninin protein içeriği yaz
enzimler ve antioksidanlar dahil olmak üzere
poleninden daha yüksektir. Mevsimsel olarak arı
250'den fazla biyolojik olarak aktif madde içerir. kolonisinin polen ihtiyacı değişkenlik gösterir.
Polen arı kolonisi için temel protein ve Sonbaharda, koloninin ergin arıları vücutlarında
mineral kaynağıdır. Proteinler aminoasit yeterince depo protein ile salkıma katılmalıdır. Aksi
dizilerinden oluşmuştur. Polen, 22 farklı aminoasit takdirde koloninin hastalıklara karşı direnci
içeriği ile hem arı hem insan sağlığına çok önemli zayıflar. Sonbaharın sonundan kış ortasına kadar,
katkı sağlar. Bal arılarının sağlıklı olmaları için bir koloni minimum polenle ihtiyacını
kovana taşıdıkları polenin yeterli aminoasit
karşılayabilir. Bununla birlikte, özellikle kışın
içermesine bağlıdır. Baldaki çok az miktardaki sonlarında ve ilkbaharın başlarından itibaren, büyük
aminoasit dışında polen, bal arısı beslenmesi için kuluçka yetiştirme dönemleri boyunca yığınlar
tek aminoasit kaynağıdır. Tıpkı insanların sağlıklı
halinde kaliteli polen gereklidir. Eğer baharda
kalabilmek için çeşitli yiyeceklere ihtiyacı olduğu yeterli polen akışı olmazsa, işçi arılar vücutlarındaki
gibi, bir bal arısı kolonisinin de çeşitli polen depo proteinleri kullanırlar. Buna izin vermemek
türlerine ihtiyacı vardır. Çünkü her çiçek poleni için bir önceki yılın bahar ayında toplanan ve yaş
aynı miktarda protein ve aminoasit içermez. Bu olarak derin dondurucuda (-18 C) saklanan polen
o
nedenle arı kolonisinin polen kaynağı çeşitlilik çeşitleri ile kekler hazırlanarak koloninin aminoasit
göstermelidir. ihtiyacı karşılanmalıdır. Gezginci arıcılık ile [Tarih]
Arı kolonisinin topladığı polenin yeterliliği,
kolonisini yıl içerisinde en az üç farklı konaklama
kalitesi ve çeşitliliği koloninin sağlığını yansıtır.
12