Page 18 - TAB Arıcılık Dergisi / 5
P. 18

TAB ARICILIK DERGİSİ / 5

                                                                engellersiniz.  Özetle  balözünde  gördüğünüz,  balda
                                                                göremediğiniz  çiçek  tozlarını  sindirim  sisteminiz

                                                                toplar ve sindirir.

                                                                      -  Evet,  Bilge Arı  şimdi  anladım. Hem  kendi

                                                                besinimizi  karşılamak  hem  de  kristalize  olmasını
                                                                geciktirmek  için  baldaki  çiçek  tozu  miktarını

                                                                azaltıyoruz. Çok teşekkür ederiz Bilge Arı.

                                                                      Bal Arısı kafasındaki tüm problemleri çözmüş

                                                                olmanın sevinci ile:

                                                                      -  Haydi,  arkadaşlar  zaman  kaybetmeden

                                                                gidelim. Her türlü çiçekten balözünü toplayalım ve
                                                                kaliteli  çiçek  balı  üretelim.  Kışın  da  afiyetle

                                                                yiyelim.

                                                                      Bal Arısı bir nefes soluklandıktan sonra:

                                                                      -  Unutmayalım  ki  balın  kristalize  olması

                                                                doğaldır. İçerisindeki çiçek tozları ne kadar çok

            -  O  zaman  balın  kristalize  olması  çok  doğal   olursa,  bal  o  kadar  çabuk  kristalize  olabilir.
       bir şey. Öyle değil mi Bilge Arı?                        Ancak  sıvı  haliyle  olduğu  gibi  kristalize  olmuş

                                                                balı bile tüketmek sağlık için çok yararlıdır.
            - Evet çocuklar. Balın kristalize olması doğal
       bir  süreç  olup  buna  bakarak  balın  kalitesi

       anlaşılmaz. Gelelim sizin sorunuza. Siz çiçeğin dip
       kısmında  bulunan  balözünü  emersiniz.  Kovana

       gidinceye  kadar  bal  midenizde  biriktirirsiniz.  Bu
       arada  balözü,  midenizde  bala  dönüşmeye  başlar.

       Ancak bal olması için daha çok zamana ve işleme

       gerek  vardır.  Kovana  döndüğünüzde  balözünü
       paylaştığınız  arkadaşlarınız  bu  işleme  devam

       ederler.  Baldaki  su  düzeyi  azalınca  petek  gözüne
       bırakıp  üstünü  kapatarak  kışa  kadar  saklarlar.  İşte

       sevgili  çocuklar  sizler  bu  işlemi  yaparken
       midenizdeki  bir  sistem  de  balözünün  içerisinde
                                                                                                                      [Tarih]
       çiçek  tozunun  bir  kısmını  toplayarak  asıl  mideye

       gönderir.  Böylece  balın  kristalize  olmasını



                                                                                                             16
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23