Page 18 - TAB Arıcılık Dergisi / 5
P. 18
TAB ARICILIK DERGİSİ / 5
engellersiniz. Özetle balözünde gördüğünüz, balda
göremediğiniz çiçek tozlarını sindirim sisteminiz
toplar ve sindirir.
- Evet, Bilge Arı şimdi anladım. Hem kendi
besinimizi karşılamak hem de kristalize olmasını
geciktirmek için baldaki çiçek tozu miktarını
azaltıyoruz. Çok teşekkür ederiz Bilge Arı.
Bal Arısı kafasındaki tüm problemleri çözmüş
olmanın sevinci ile:
- Haydi, arkadaşlar zaman kaybetmeden
gidelim. Her türlü çiçekten balözünü toplayalım ve
kaliteli çiçek balı üretelim. Kışın da afiyetle
yiyelim.
Bal Arısı bir nefes soluklandıktan sonra:
- Unutmayalım ki balın kristalize olması
doğaldır. İçerisindeki çiçek tozları ne kadar çok
- O zaman balın kristalize olması çok doğal olursa, bal o kadar çabuk kristalize olabilir.
bir şey. Öyle değil mi Bilge Arı? Ancak sıvı haliyle olduğu gibi kristalize olmuş
balı bile tüketmek sağlık için çok yararlıdır.
- Evet çocuklar. Balın kristalize olması doğal
bir süreç olup buna bakarak balın kalitesi
anlaşılmaz. Gelelim sizin sorunuza. Siz çiçeğin dip
kısmında bulunan balözünü emersiniz. Kovana
gidinceye kadar bal midenizde biriktirirsiniz. Bu
arada balözü, midenizde bala dönüşmeye başlar.
Ancak bal olması için daha çok zamana ve işleme
gerek vardır. Kovana döndüğünüzde balözünü
paylaştığınız arkadaşlarınız bu işleme devam
ederler. Baldaki su düzeyi azalınca petek gözüne
bırakıp üstünü kapatarak kışa kadar saklarlar. İşte
sevgili çocuklar sizler bu işlemi yaparken
midenizdeki bir sistem de balözünün içerisinde
[Tarih]
çiçek tozunun bir kısmını toplayarak asıl mideye
gönderir. Böylece balın kristalize olmasını
16